Social

Tarile UE semneaza Tratatul de reformare a blocului comunitar

Lisabona gazduieste astazi un moment considerat istoric pentru UE, respectiv semnarea tratatului de reformare a blocului comunitar de catre liderii statelor membre ale Uniunii Europene. Documentul este necesar pentru buna functionare a Uniunii ajunsa acum la 27 de membri.
Tratatul prevede inlocuirea presedintiei prin rotatie a Uniunii printr-un presedinte ales pe doi ani si jumatate si reducerea numarului Comisiei Europene de la 27 la 18. De asemenea va fi redus si numarul deputatilor din Parlamentul European. In plus functiile de comisar pe politica externa si inalt reprezentat al Comisiei vor fi inlocuite cu un singur post de sef al diplomatiei europene. Tratatul reduce situatiile in care deciziile trebuie luate in unanimitate, la fel ca si dreptul de veto al statelor membre. In plus, Carta drepturilor fundamentale ale omului are valoare juridica, pentru toate statele membre, cu exceptia Marii Britanii si Poloniei. Noul Tratat european semnat astazi la Lisabona este, in multe puncte, diferit de cel respins in referendumumul din urma cu doi ani, Noul Tratat european asupra caruia s-a convenit la Lisabona este, in multe puncte, diferit de cel respins in referenedum in urma cu doi ani. Dintre principalele modificari, trei aspecte sunt cele mai importante respectiv in ce priveste presedintia UE (care devine acum "in stil american" insa cu puteri executive si va fi o persoana aleasa dintre numele mari ale politicii), cel al ministrului de externe unic (un singur personaj care va coordona politica externa a UE si se va numi Inaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de securitate) si pierderea comisarilor europeni de catre o treime dintre tarile membre. Noul tratat va intra in vigoare din 2009, iar noul sistem de vot va fi introdus din 2014. Romania este reprezentata la Lisabona de catre Presedintele Traian Basescu si Primul ministru, Calin Popescu Tariceanu. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro
  •   2007-12-13
  •  

Articol scris de

E.J.

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Rolul tatalului in stabilirea bugetului familiei

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu, consilier financiar

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.