Social

Tariceanu scapa basma curata dupa ce a „votat“

Biroul Electoral sector 6 a decis ca membrul sectiei de votare care a permis acest lucru sa nu fie sanctionat pentru ca, va dati seama, s-a pierdut fiind vorba de domnul Tariceanu. Premierul nu putea fi sanctionat pentru ca legea nu prevede astfel de cazuri.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a scapat nepedepsit dupa ce la alegerile de pe 1 iunie a votat cu cartea de alegator, desi legea spune ca pentru a primi buletinul de vot trebuie sa prezinti buletinul sau pasaportul.

Biroul Electoral Sector 6 a constatat, in urma unei sesizari venite de la Asociatia Pro Democratia, ca premierul a incalcat legea votand cu cartea de alegator, dar, cum in lege nu  sunt prevazute sanctiuni pentru astfel de cazuri, premierul a scapat basma curata.

 Singurii care pot fi pedepsiti in astfel de situatii sunt membrii sectiei de votare care permit votantilor sa voteze cu alte acte decat cele cerute de lege. Nici in acest sens insa, BES 6 nu a decis  sanctionarea cuiva. „Nu am considerat necesar sa aplicam o sanctiune nici in acest caz deoarece, va dati sema, persoana respectiva s-a pierdut fiind vorba de domnul Tariceanu.

Singura decizie pe care am luat-o a fost sa le atragem atentia membrilor sectiei de votare asupra celor intamplate, iar in cazul in care situatia se repeta vor primi o amenda cuprinsa intre 2.200 si 3.000 lei”, ne-a explicat Emilia Jilavu Paicu, presedinta Biroului Electoral sector 6. Referitor la faptul ca Tariceanu a aratat buletinul de vot unui membru al sectiei de votare, dupa ce a votat, Biroul Electoral sector 6 nu a putut lua nicio masura deoarece persoana respectiva a declarat pe proprie raspundere ca nu a vazut nimic.

Pe data de 1 iunie, cand premierul Calin Popescu Tariceanu s-a dus sa voteze la sectia de votare numarul 1140 din sectorul 6, acesta a incalcat legea de doua ori. Prima incalcare a legii a fost legata de faptul ca Tariceanu a votat cu cartea de alegator, si nu cu buletinul de identitate sau pasaportul. Culmea e ca, desi stia ca acest lucru este ilegal, membrul comisiei de votare care i-a inmanat premierului buletinul de vot a sustinut ca i-a fost „jena“ sa ii faca observatie primului-ministru, preferand sa il lase pe seful Guvernului sa voteze pe baza acestui document.

„L-am lasat sa voteze pentru ca mi-a fost jena sa ii fac observatie. Am intrebat presedintele de comisie si dansul a spus ca instructiunile de la primarie prevad ca e valabila cartea de alegator pentru votare si uite asa avem o controversa “, a spus Florica Spanu, membru din partea PNTCD al comisiei de votare.

A doua incalcare a legii a fost faptul ca seful Executivului a aratat unul dintre buletinele de vot unei membre a comisiei de votare, vrand sa stie daca e vreo problema faptul ca stampila nu se prea vedea. Legea cere ca votul sa fie confidential , insa respectiva doamna a sustinut ca a vazut doar stampila de pe buletin, nu si votul in sine dat de premier.

Tariceanu a considerat cele doua gafe un lucru „absolut minor“. In plus, intrebat de jurnalisti de ce a votat cu cartea de alegator, Tariceanu a raspuns: „Numai pe asta o aveti? (intrebare - n.r.) Am crezut ca am trecut la faza urmatoare. Ma intereseaza mai mult ce facem in continuare decat lucrurile astea care sunt absolut minore“, a spus acesta.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea