Social

#sfantul ioan botezatorul #obiceiuri #traditii #sarbatoare #sfantul ioan #Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul! Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul va fi praznuita sambata, 29 august, prin post. Conform calendarului bisericesc aceasta este ultima mare sarbatoare din an. Incepand cu 1 septembrie incepe un nou an bisericesc.

 

Potrivit legendei, Ioan Botezatorul a fost intemnitat de Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare si tetrarh al unei parti din fostul regat herodian (Galileea si Pereia), deoarece l-a criticat pe acesta pentru ca a luat-o in casatorie pe cumnata Irodiada.

Cu ocazia sarbatoririi zilei sale de nastere, Irod a cerut ca fiica Irodiadei, Salomeea, sa ii danseze. Acesta i-a spus apoi tinerei sa ii ceara orice isi doreste, pana la jumatate din imparatie. La sfatul mamei sale, care il ura pe sfant, Salomeea i-a cerut capul lui Ioan Botezatorul.

Biserica Ortodoxa a randuit ca, in aceasta zi de sarbatoare sa se tina post, indiferent in ce zi a saptamanii cade.

Conform traditiei, in aceasta zi este bine sa se consume o serie de alimente a caror forma amintesc de cea a capului, precum rosii, pepeni si alte fructe si sa nu se bea bauturi de culoare rosie.

O alta traditie spune ca nu trebuie folosit cutitul, iar toate alimentele de la masa sa fie rupte cu mana. Cei mai credinciosi consuma in aceasta zi doar struguri, sau tin post negru toata ziua, pentru a le fi iertate pacatele.

In aceasta zi nu sunt ingaduite casatoriile, petrecerile sau alte manifestari zgomotoase. Este o zi a meditatiei, in care oamenii trebuie sa-si indrepte greselile.

O alta interdictie era cea a folosirii maturii, care ar deranja linistea mortilor.

Sarbatorile inchinate Sfantului Ioan Botezatorul mai includ zamislirea (23 septembrie), nasterea (24 iunie), Soborul Sfantului Ioan Botezatorul (7 ianuarie).

Sursa foto: puterea.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea