Social

#Saptamana Luminata #obiceiuri #traditii #noroc

Suntem in Saptamana Luminata. Ce sa nu faci daca vrei sa ai noroc

Saptamana care urmeaza Pastelui este cunoscuta in popor si drept Saptamana Luminata. Daca in zilele premergatoare sarbatorii Invierii au existat restrictii in special legate de mancare si de munca, si zilele acestea traditia impune reguli aspre.

Astazi este Martea Alba, cand nimeni nu are voie sa lucreze. Nu se spala, nu se calca si nici nu se face curatenie, in caz contrar relele abatandu-se asupra intregii familii. Cine vrea sa-si mai curete din pacate trebuie sa ofere pasca si vin rosu.

In miercurea din Saptamana Luminata, doar barbatii au voie sa munceasca la camp. Femeilor le este interzis sa trebaluiasca prin gospodarie, intrucat, se spune ca are loc "nunta soarecilor" si cine munceste va aduce rozatoarele in casa si nu va mai avea tot anul ce sa puna pe masa, scrie adevarul.ro.

Joia Verde e ziua in care se cinstesc holdele, gradinile si granele. Nu se munceste pentru a nu aduce ghinionul in casa si seceta si daunatorii in livezi si pe camp.

Vinerea din Saptamana Luminata poarta numele de Vinerea Scumpa sau Fantanita si este sarbatoarea Izvorului Tamaduirii. In toata saptamana de dupa Paste nu se fac pomeniri ale mortilor.

Sursa foto: petroshasblog.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea