Social

Suntem campionii Europei la parinti minori

Barza a venit nechemata de nimeni si anul acesta la aproape opt mii de minore. La unele dintre ele, pentru a treia sau a patra oara. Statisticile surprind rece, in cifre, dinamica unui fenomen dramatic: o armata de fetite, cu virste de la 9 ani in sus, descopera sexul odata cu buchea cartii.

A urcat in accelerat de la Pascani. Cu bilet de Bucuresti. Statea la geam si tinea in brate un cocolos de copil, din scutece i se vedea numai nasul, ca un bumb alb, cu picatele galbene. Nimeni n-ar fi spus ca nu e imaginea Fecioarei cu Pruncul, iar barbatii care fumau pe coridor chiar isi inghiteau lacrimile, induiosati de fetita cu fratele ei atit de mic in brate. Pina cind copilul s-a foit in scutece si a inceput sa plinga. Atunci s-a vazut ca nu era sora, ci mama pufuletului, fiindca i-a dat sa suga. Copila avea titele numai oleaca, cum s-ar face de la intepatura de tintar. Micutul s-a agatat de sfircul cit gamalia de chibrit, vinat si il mozolea infometat. Probabil nu a primit nici o picatura de lapte, fiindca a inceput sa tipe si sa se zbata. Invinsa, fetita a scos un borcan cu lapte, cu piine inmuiata, si l-a hranit pe copil cu lingurita. Au adormit amindoi, tihniti, ca nici nasul nu i-a trezit sa-i intrebe de bilet.

Copil de copil

Pe la Crevedia, fetita si-a lasat copilul pe bancheta si a iesit pe coridor, la o tigara. Cica in clasa ei mai era o fetita gravida, a facut avort, iar ea a nascut fiindca pina la patru luni nici n-a stiut de sarcina, insa cind a vazut ca-i creste burta era deja prea tirziu, nimeni nu i-ar fi facut un avort. Cind si-a dat seama ce i se intimpla, l-a simtit pe copil ca pe un vierme oplosit in pintecul ei, dar pe urma s-a schimbat ceva in sufletul ei de copil si a inceput sa-l iubeasca pe cel care crestea in ea, l-a nascut prin cezariana, ca avea soldurile prea inguste, si s-a chinuit sa-l creasca amagindu-l cu titele ei mici si sterpe.

Parintii au alungat-o de acasa, ca ajunsesera de rusinea blocului, pe scara nu se mai vorbea decit de fata domnului Vasile, administratorul. Ma duc la Bucuresti la un popa care am auzit ca ma ajuta, spune Magda. Asa o cheama. Iar pe fetita de pe bancheta o cheama Gica - dupa numele tatalui, unul de-a opta.

Avem fetite, avem popor

Pentru avocatul Dumitru Mircia, consultant juridic la Fundatia Copiii nostri, cazul Magdei, fetita din tren, este o posibila trimitere la articolul 198 din Codul penal, referitor la intretinerea de relatii sexuale cu minori. De la Inspectoratul General al Politiei aflam ca nu exista in lucru dosare cu aceasta speta, daca actul sexual nu s-a produs cu violenta. Normal, dupa cum spune legea, zice avocatul Mircia, ar trebui pedepsiti si taticii, dar si mamicile adolescente care nu au acceptul scris al parintilor pentru casatorie sau concubinaj, care au intretinut relatii sexuale, copilul nascut fiind cea mai buna dovada a raportului sexual. Adica, altfel spus, ar trebui sa umplem puscariile cu fetite si cu pustani care, cind parintii nu sint atenti, tavalesc sub plapuma Codul penal.

Conform Institutului National de Statistica, 7.646 de fete sub 18 ani au nascut anul trecut - statistica pentru acest an inca nu e finalizata, dar diferentele dintre ultimii ani nu sint semnificative. Pe ultimii 16 ani, media nasterilor de catre minore a fost de 8.500 pe an, cu un virf in anii imediat de dupa revolutie, cind s-au depasit 10-12 mii de asemenea nasteri pe an.

Ministerul Educatiei si Cercetarii a renuntat, de doi ani, sa mai inventarieze fetele care abandoneaza invatamintul pe motiv de sarcina. Ultima statistica a MEC, din 2003, arata ca in acel an aproape 500 de fete au abandonat scoala cu burta la gura. Cifra reala trebuie sa fie cu mult mai mare, declara avocatul Dumitru Mircia, fiindca trebuie sa luam in calcul si fetitele de virsta scolara care nu au fost scolarizate, plus cazurile neraportate la minister de inspectoratele judetene.

Centura de castitate

Cred ca intr-adevar ne confruntam cu un fenomen ce rastoarna tot ceea ce stiam noi despre sex si despre copii, sintem clar intr-o criza a valorilor familiei, spune doctorul Daniel Popescu, ginecolog, directorul Policlinicii cu Plata Nr. 3 din Bucuresti.


Pe masa de consultatii a doctorului Popescu ajung tot mai des paciente din scoala generala. Cele mai multe sint aduse cu forta de parintii care le suspecteaza ca nu mai sint fete mari. E traumatizant, pentru o fetita, sa treaca prin experienta asta. De regula, parintii asista la consultatie. Eu trebuie sa gasesc mereu un raspuns care sa-i multumeasca pe parinti, dar sa protejeze si fetita, sa impac realitatea cu prejudecata centurii de castitate. Discut cu ea si incerc sa-i explic ce dezastru inseamna, din punct de vedere biologic, o sarcina la virsta asta mica, sau numai faptul de a avea relatii sexuale, fara sa se ajunga neaparat la sarcina. Dar cum se poate sa ramina gravida o fetita de 11-12 ani? Se poate, afirma doctorul Mihail Campeanu, membru corespondent al Academiei Romane. Studiile noastre arata ca virsta primului ciclu, cind femeia devine apta de a se reproduce, s-a redus cu aproximativ doi ani, deci nu este nici o surpriza sa avem mamici de 12 ani. Nu spun ca e bine, eu doar constat ca fetite de virsta asta nasc copii.

Ciocolata, cafeaua, emisiunile cu continut mai mult sau mai putin erotic, nudurile din ziare, toate acestea accelereaza emisia de hormoni. Se forteaza o maturizare precoce. Fetitele de la oras ajung la primul ciclu mai repede decit cele de la tara, dar decalajul acesta se estompeaza de cind sucurile cofeinizate si televiziunea au cucerit cele mai ascunse catune.

Bombardamentul informational cu incarcatura sexuala este raspunzator in buna parte pentru nasterile la virste scolare, spune dr. Corina Bacalearos, psiholog, cercetator stiintific principal la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului din Bucuresti.

Portret de mamica mica, mica

Sa nasti un copil la 12 ani, la 13, e o trauma. Psihologii sint chemati sa repare sparturile din viata copiilor care s-au trezit, la rindul lor, cu copii in brate. Psihologul Corina Bacalearos a avut citeva paciente, fetite gravide. Unele au fost impinse sa avorteze, altele au nascut. Si nu erau neaparat tiganci, la care prin traditie se umplu de copii corturile sau palatele, ci romance, fetite din familii cu venituri sigure, cu repere morale clare, dar care nu si-au integrat destul de bine fetita, aceasta venind cu o sarcina precoce.

Un model psihologic al unei fetite care isi incepe prematur viata sexuala ar prezenta, potrivit doctorului Bacalearos, macar una dintre conditiile urmatoare: fetita a trait intr-un mediu impregnat de violenta domestica si conotatii sexuale; provine dintr-o familie destramata; a fost abuzata sexual; intr-o familie normala, a fost neglijata afectiv si cauta afectiunea intr-o relatie cu un baiat; fiind vorba despre o relatie sexuala accidentala, din care partenerul dispare, fetita ramine cu deziluzia si cu copilul si este predispusa la refuzarea altor legaturi ulterioare, putind conduce la comportamente sexuale deviante; fetitele-mame devin la rindul lor, pentru copii, modele de viata sexuala dezorganizata. Un studiu realizat de Asociatia Familia XXI arata ca 88 la suta dintre copiii nascuti de mame copile ajung sa comita infractiuni; mamele abandoneaza studiile si devin o povara pentru societate, in care nu reusesc sa se mai integreze; fetitele ajung sa faca copii fiindca se indragostesc in felul lor, inconstient, le trece repede si ramin cu un copil si cu o trauma pe care nici cei mai iscusiti psihologi nu o pot cicatriza.

Campioni europeni

Raportul Progresul natiunilor, prezentat anual de UNICEF, arata ca Romania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de nasteri ale mamelor sub 18 ani. Conform raportului, dintr-o mie de femei care nasc, 43 sint minore. Cifra ne situeaza pe primul loc in Europa, la egalitate cu Filipine, Chile, Turcia si Mauritius. Asociatia Pro-Life a Obstetricienilor si Ginecologilor din Romania arata ca intre 1966 si 1989, cit a fost in vigoare decretul ceausist privind interzicerea avorturilor, natalitatea la femeile de pina in 18 ani s-a dublat, comparativ cu deceniul precedent, dar s-a dublat totodata si numarul de minore cu boli venerice . In lume, un sfert dintre bolile cu transmitere sexuala sint inregistrate la persoanele intre 15 si 19 ani. Institutul de Sociologie Generala Allan Guttmacher a efectuat o cercetare sociologica in Romania, pe tema activitatii sexuale a minorelor, aplicata in Bucuresti. A reiesit ca 22 la suta dintre fetele sub 13 ani au avut unul sau mai multe raporturi sexuale nonvoluntare, iar 49 la suta si-au dorit raportul sexual. 12 la suta au avut un raport sexual intimplator (nici voit, nici impus), restul s-au abtinut de la raspuns.

Paradoxul ortodoxiei si al anticonceptionalelor

Fenomenul sexului la virsta copilariei prezinta pentru Larisa Ciochina presedintele Asociatiei Familia XXI, cel putin doua paradoxuri. Romania este o tara relativ compacta din punct de vedere religios. 88 la suta dintre romani se declara ortodocsi. Adica ar trebui sa fie, prin religie, impotriva avortului. Totusi, Romania este pe primul loc in Europa in privinta avorturilor. De la aproape un milion de avorturi in 1990, cifra s-a stabilizat, in ultimii ani, la in jur de 250.000, adica 684 in fiecare zi, dar nici o statistica nu spune cite dintre aceste avorturi sint facute de minore. In Polonia, unde avortul este interzis si se asigura programe sociale pentru copiii nedoriti, se fac, statistic, doar 160 de avorturi pe an. Al doilea paradox este acela ca numarul sarcinilor creste odata cu insistenta campaniilor in favoarea anticonceptionalelor. Firmele producatoare de anticonceptionale investesc bugete uriase in campanii de promovare. Copiii invata de mici ca nu e deloc gresit sa faca sex si poate ca nici nu e, atita timp cit se protejeaza, fiind incurajati indirect. Companiile accepta ca la produsele lor exista un risc de 2 la suta. Proportional, creste si numarul sarcinilor nedorite, neplanificate, concluzioneaza Larisa Ciochina.

Un copil intr-un copil
Parintele Nicolae Tanase tine pe sudoarea lui peste 200 de copii in Valea Plopului . El crede ca tot raul se trage de la televizor. Cind pleaca prin tara, la conferinte impotriva avorturilor, parintele incuie televizorul intr-o cutie, ca sa nu le lase copiilor sai nici o cale spre ispita.

O fetita de 12 ani, gravida in luna a saptea, s-a aciuat in comunitatea parintelui, alaturi de alte fete ramase gravide la un suc sau femei in toata firea alungate de acasa in batai. Parintele Tanase a convins-o pe fetita sa nu avorteze, ci sa nasca. Nu trebuie sa laudam ratacirea acestei fete, care a ramas gravida la virsta ei, dar nici nu ni se da voie sa omorim copilul prin avort, spune parintele Tanase.

Fetita vine dintr-un sat din Moldova. In Valea Plopului au adus-o parintii ei, ca sa ascunda rusinea de a avea o copila cu burta la gura. Se uita la burta ei si tresare, uneori, speriata. Ceva se zbate acolo, ticaie ca un ceas. Un copil intr-un copil. Viitoarea mamica merge la scoala, dupa ce va naste se va intoarce in banca, poate va termina opt clase si, dupa ce va mai creste, ori va reveni in satul natal, fara copil, ori se va marita cu unul dintre orfanii pe care preotul ii aduna de prin canale si maternitati si ii da peste poarta, ca pe catei, la enoriasii lui din Valea Plopului. Un sat cu o suta de case, cu peste 200 de orfani si cu 20 de biserici.

Parintele Nicolae Tanase sustine in toata tara conferinte impotriva oricarei forme de contraceptie, prin fundatia sa, Pro Vita pentru Nascuti si Nenascuti. Iata ce are de combatut, potrivit cifrelor Ministerului Sanatatii: 28 la suta dintre romani se protejeaza aplicind stravechea practica a aratului adinc si a semanatului la suprafata (coitus interruptus), iar 35 la suta nu se protejeaza in nici un fel. Numai 9 la suta folosesc prezervative.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea