Social

#donare mancare #romani risipa #mancare aruncata #mancare

Suntem campioni la aruncat mancare!

Romanii arunca de aproape trei ori mai multa mancare decat francezii, aproximativ 100 de kilograme anual. La noi, cele mai multe magazine nu doneaza mancare pentru a nu plati TVA-ul de 24%. in Franta insa, pentru a reduce risipa de alimente, legea ii obliga pe retaileri sa doneze alimentele perisabile si le interzice distrugerea lor, scrie digi24.ro. Acelasi lucru vor sa-l faca si autoritatile romane. 

„Ar trebui gasite niste cai de facilitati fiscale, pentru ca aceste produse poarta niste taxe si impozite pe care le datoram statului”, a declarat Florin Capatana, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale.

Sunt insa si magazine mari care doneaza anual peste 50 de tone de alimente in valoare de aproape 700.000 de euro. Mancarea ajunge la oameni sarmani.

„Donam, in special, alimente de baza, dulciuri, lactate si le donam cu cateva zile inainte de a expira. Pot fi trei zile, o saptamana maximum”, a declarat Cristian Constantinide, reprezentantul unui lant de magazine.

Pana in toamna, autoritatile promit ca va fi gata o strategie pentru reducerea risipei de alimente. O parte din mancare ar putea ajunge la gradini zoologice sau ar putea fi donata persoanelor nevoiase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea