Social

#r. moldova deseuri #suedia romania

Suedia invata Romania cum sa foloseasca deseurile

Performanta Suediei de a exporta tehnologie de mediu este un mit, a declarat ambasadorul Suediei Mats Aberg.

Aberg a atras insa atentia ca tara sa face eforturi pentru a ajuta Romania si Republica Moldova sa coopereze, de pilda, in domeniul folosirii deseurilor solide pentru incalzire.

Ambasadorul Suediei la Bucuresti, Mats Aberg, un diplomat cu o indelunga experienta in ceea ce privestre politicile de mediu, a vorbit despre respectul adanc inradacinat pe care suedezii il au pentru mediu, despre capacitatea Suediei de a exporta tehnologia de mediu, dar si despre modul in care Guvernul suedez ajuta Romania si Republica Moldova sa gaseasca resurse energetice regenerabile, ecologice si eficiente.

Ambasadorul a vorbit si despre strategia vizata de Suedia, tara care va prelua la jumatatea anului 2009 presedintia UE, pentru ca efectele crizei economice sa nu afecteze angajamentele UE fata de protectia mediului .

"Problematica mediului este un subiect de care ma simt apropiat. Am intrat in Ministerul de Externe al Suediei in 1969, adica aproape acum 40 de ani.

In 1971-1972 am facut parte din departamentul politic al ministerului si eram eram responsabil pentru pregatirea participarii Suediei la Conferinta ONU privind mediul, care s-a desfasurat la Stockholm in 1972. Aceasta a fost prima conferinta mondiala majora pe teme privind mediul", isi aminteste diplomatul suedez.

"Pe atunci exista o problema politica, mai ales din cauza Germaniei divizate. Imi aduc aminte clar ca Romania a fost pe atunci singurul stat estic care a participat la acea conferinta, ceea ce a fost un fapt foarte apreciat", a continuat ambasadorul.

In perioada 1990-1991, Aberg a facut parte din echipa de negociere pentru conventia privind schimbarile climatice, care apoi s-a dezvoltat in Protocolul de la Kyoto .

"Am fost apoi ambasador in Vietnam pana in 1994, iar din 1995 pana in 2001 am fost consilierul presedintelui Parlamentului suedez, care era foarte intersat de mediu si avea o functie in ONU pentru probleme de mediu. Pot spune ca am lucrat mult pe probleme ecologice si ca am multa experienta in ceea ce priveste mediul", subliniaza Aberg.

Avand aceasta expertiza in spate, Mats Aberg a explicat pentru NewsIn cum a reusit Suedia sa devina una dintre cele mai performate natiuni in materie de protectie a mediului. Potrivit Idexului de performanta ecologica (Environmental Performance Index) elaborat de Yale University, Suedia se claseaza pe locul al treilea in lume, in timp ce Romania este abia pe locul 83.

"Suntem o tara cu numai 9 milioane de locuitori, ceea ce face ca mentinerea unei naturi curate sa fie mai usor de realizat. In plus, am avut parte de legi gandite special pentru protectia mediului inca de acum multi ani.

Avem, de exemplu, o lege care limiteaza construirea caselor prea aproape de plaja. A existat si exista un fel de respect intrinsec pentru natura, un respect care se manifesta foarte clar", a declarat Mats Aberg.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea