Social

#fericire romani #romani

STUDIU: Romanii, mai fericiti la munca decat acasa

Anual, pe 20 martie, pe plan mondial este sarbatorita Ziua Internationala a Fericirii. Cu aceasta ocazie Reveal Marketing Research a efectuat un studiu pe un esantion de 1.008 de romani, persoane fizice, cu varsta de peste 18 ani pentru a afla nivelul de fericire al acestora.

In urma studiului efectuat in perioada 5-16 martie 2018, rezultatele sunt ingrijoratoare! Cei mai multi dintre romani au declarat ca sunt mai fericiti la locul de munca decat acasa.

Doar 57% dintre romani sunt cu adevarat fericiti

In urma studiului reiese ca doar 57% dintre romani se declara cu adevarat fericiti. Doar 6 din 10 dintre persoane chestionate au raspuns ca sunt fericite, in conditiile in care intrebarea evalua gradul de fericire generala a acestora.

Romanii, mai fericiti la munca decat acasa

Constrastant insa este faptul ca atunci cand discutam despre nivelul de fericire la job, mai multi romani se simt mai bine la locul de munca decat acasa (70% fiind fericiti sau foarte fericiti la actualul loc de munca).

Acest lucru se explica prin faptul ca evaluarea fericirii in cazul jobului ia in considerare doar un numar limitat de elemente si beneficii rationale pe care un individ le bifeaza ca fiind sau nu indeplinite, si anume: nivelul salarial, relatia cu colegii si relatia cu angajatorul. Bifarea acestor elementele contribuie la un grad ridicat al satisfactiei personale.

La pol opus, in momentul in care fericirea tine de viata in afara orelor de program, observam ca lista de bifat devine mai lunga, mai emotionala, continand atat elemente de evaluare a interactiunii cu alte persoane, cu familia, identitatea personala si spiritualitatea, precum si raportul munca-timp liber. Din acest motiv, nivelul de fericire scade pe masura ce individual isi extinde lista nevoilor si realizeaza dificultatea cu care reuseste sa o parcurga.

Femeile, mai optimiste

Daca societatea militeaza pentru egalitatea intre sexe, realitatea inca arata diferentele perceptuale intre femeile mereu optimiste, care transmit pozitivitate celor din jur, responsabile mai degraba in oferirea de suport emotional celorlalti si barbatii, inca vizibil coplesiti de grijile vietii cotidiene, de neajunsuri si de dorinta de a asigura o viata implinita familiei.

Care este profilul celor mai fericiti romani

Profilul celui mai fericit roman este mai degraba cel al femeii de 30-35 ani, din mediul urban, casatorita, cu educatie si venit mediu si cu cel putin un copil in gospodarie. Daca analizam profilul celui mai fericit barbat, acesta are peste 35 ani, locuieste in mediul urban, are educatie si venit ridicate, este familist, cu copii.

La pol opus, putem observa ca persoanele care locuiesc de obicei in mediul rural au, mai degraba, o atitudine nemultumita fata de nivelul de trai, coroborat cu un nivel redus al veniturilor si educatiei. In acelasi timp, daca pentru femei numarul de copii contribuie la cresterea nivelului de satisfactie personala, un numar ridicat de copii in gospodarie, in cazul barbatilor pune o si mai mare presiune pe aceasta, in calitate de principal aducator de venit in gospodarie.

Tu unde te simti mai fericit? Acasa sau la locul de munca?

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea