Social

#boli inima #predispozitie boli #viata sedentara #durata de viata #scaun

Spune-mi cat stai pe scaun ca sa iti spun cat ai sa traiesti

Raportul dintre timpul pe care il petreci stand jos si cel in care stai in picioare influenteaza riscul de mortalitate prematura, in special din cauze cardiovasculare, scrie Agerpres, care citeaza un studiu american in acest sens.

"S-a demonstrat clar ca viata sedentara are efecte negative asupra sanatatii si ca exercitiile fizice, chiar moderate, sunt benefice", sustine dr. Rodi Courie, autorul cercetarii.

Specialistii americani au observat comportamentul a nu mai putin de 17.000 de persoane, din 1981 si pana astazi. La inceputul studiului si apoi periodic au fost culese o serie de date, cum ar fi timpul zilnic petrecut in picioare, consumul de alcool si fumatul, practicarea unei activitati fizice etc. S-a inregistrat si numarul de decese din diverse cauze. Rezultatele arata ca nivelul mortalitatii scade odata cu cresterea timpului petrecut in picioare, lucru valabil pentru mortalitatea generala si cea din cauze cardiovasculare, dar nu si pentru cancer.

Dr. Courie sustine ca persoanele sedentare trebuie sa incerce sa realizeze in picioare unele activitati pe care in mod normal le indeplinesc din pozitia sezand. Spre exemplu, sa isi adapteze birourile astfel incat sa poata lucra la computer si din picioare.

Sursa foto: thomasloersch.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea