Social

#coloana infinitului #cec bank #masa tacerii #brancusi

Spoturile CEC Bank cu Brancusi spun povestea adevarata a “Coloanei Infinitului” si a “Mesei Tacerii”

Povestea realizarii capodoperelor marelui sculptor Constantin Brancusi, “Coloana Infinitului”si “Masa Tacerii” este spusa telespectatorilor romani, de cateva saptamani, prin intermediul unei reclame a CEC Bank, banca statului roman. Pentru a putea realiza acest lucru, agentia de publicitate Papaya Advertising a pornit de la o fotografie-autoportret a artistului din anii ’30 si, prin intermediul unui actor, care a reusit sa-l interpreteze excelent pe sculptor, a facut posibil ca vorbele lui Brancusi sa fie transmise romanilor.

Robert Tiderle – despre spotul CEC Brancusi

“Daca nu exista inregistrari audio cu Brancusi, asta nu inseamna ca omul nu a vorbit niciodata, iar ceea ce a spus, ca si opera lui, sunt o mostenire nepretuita lasata Omenirii”, ne-a declarat Robert Tiderle, de la Papaya Advertising, referindu-se la ideea care a stat la baza reclamei CEC Bank cu Constantin Brancusi si care a pornit de la marea lipsa din arhiva culturii romane, absenta inregistrarilor cu marele artist. “Tot ce am vrut a fost sa-l aducem pe Constantin Brancusi mai aproape de poporul din care s-a nascut, lucru ce i-a fost refuzat in timpul vietii, dupa ce fusese considerat un artist retrograd, a carui opera nu putea contribui la constructia socialismului”, a mai spus Robert Tiderle.

CEC Bank Brancusi si povestea inginerului Stefan Georgescu – Gorjan

Potrivit reprezentantului agentiei Papaya Advertising, in spotul CEC Bank cu Brancusi sursa mesajului transmis este Centrul Municipal de Cultura “Constantin Brancusi” din Targu Jiu. Astfel, dupa cum aflam dintr-un articol de pe site-ul institutiei amintite, fiica inginerului, Sorana Georgescu – Gorjan, care a lucrat cu artistul, arata ca “sotii Istrati (n.r. – legatarii universali ai lui Constantin Brancusi) au mentionat, in cartea lor, deosebita importanta pe care a avut-o surubul de teasc pentru artist”. Sorana Georgescu – Gorjan: “Ei afirma ca Brancusi le-ar fi spus in repetate randuri ca acel surub i-ar fi dat ideea Coloanei fara Sfarsit”. Tocmai acest dialog dintre marele sculptor si sotii Istrati a fost transpus, prin viziunea Papaya Advertising si interpretarea actorului din reclama CEC Bank cu Brancusi, intr-unul la o scara mult mai mare, un dialog intre artist si poporul sau.

Al doilea spot CEC Bank cu Brancusi a vizat povestea realizarii “Mesei tacerii”, asa cum este cunoscuta de public. Papaya Advertising a pornit si de aceasta data de la amintirile celor care l-au cunoscut pe sculptor, asa cum sunt evocate chiar in articolele Centrului “Constantin Brancusi” din Targu Jiu, locul in care se gasesc cateva dintre capodoperele sculptorului. In acest sens, Robert Tiderle ne-a declarat in mod special relevanta si emotionanta rememorarea lui Stefan Georgescu – Gorjan, inginerul care l-a ajutat pe artist. “L-am auzit de mai multe ori pe Brancusi spunandu-i ‘Masa flamanzilor’ si niciodata altfel. Prima oara i-a spus asa in 1938, cand am parcurs impreuna cu artistul drumul de la Jiu pana la Coloana. Ne-am oprit la masa si ne-am asezat, fiecare, pe cate-un scaun de piatra. ‘Hai sa stam la masa flamanzilor’ – mi-a spus Brancusi. In conceptia lui, aceasta era masa taraneasca, masa traditional rotunda, in jurul careia se adunau ai casei, care la fel de osteniti de munca, sunt la fel de infometati”, spunea Stefan Georgescu – Gorjan. Iar Papaya Advertising a transpus aceste ganduri ale artistului prin painea rupta framantat din reclama CEC Bank.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea