Social

Sindicatul Solidaritatea de la ArcelorMittal vrea activarea clauzei de salvgardare pe justitie

Sindicatul Solidaritatea din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati declanseaza o campanie de proteste de doua luni, timp in care va strange semnaturi pentru a cere Comisiei Europene activarea clauzei de salvgardare pe justitie, transmite corespondentul NewsIn.

In plus, Solidaritatea cere Parlamentului Romaniei elaborarea unei legi privind raspunderea magistratilor pentru erorile comise. O parte dintre protestele programate de sindicate sunt indreptate si impotriva Ministerului Muncii si a trei mari partide politice: PSD, PNL si PD-L.

Cea mai importanta componenta a protestelor ce vor fi declansate in luna mai de sindicatul Solidaritatea de pe platforma siderurgica ArcelorMittal Galati o reprezinta cea indreptata impotriva justitiei.

Incepand cu 1 mai, timp de doua luni, Solidaritatea va strange semnaturi de la galateni, semnaturi care vor sustine doua solicitari: prima adresata comisarului european pentru justitie, Franco Frattini, caruia ii cere "sa ia in calcul" activarea clauzei de salvgardare pe justitie in cazul Romaniei, iar a doua adresata Parlamentului Romaniei, caruia ii cere emiterea unei legi care sa reglementeze in detaliu raspunderea judecatorilor pentru erorile judiciare savasite in timpul actului de justitie.

"Stiu ca este un act antipatriotic, stiu ca Romania ne este draga, ca e chinuita, dar nu mai putem suporta aceasta justitie si ii vom cere lui Franco Frattini sa ia in calcul activarea clauzei de salvgardare pe justitie. De asemenea, ii vom cere Parlamentului sa dea o lege concreta de raspundere a magistratilor pentru erorile judiciare. Vom plati doi copii ai strazii daca nu avem membri si ei vor sta in fata Tribunalului trei ore pe zi in zilele lucratoare cu o masa, o pancarta si cu aceste tabele sa stranga astfel de semnaturi", a declarat, miercuri, presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Conform aceleiasi surse, actiunea de strangere de semnaturi va debuta pe 1 mai cu un miting in fata Palatului Justitiei din Galati si se va incheia tot cu un miting pe 1 iulie, de Ziua Magistratului. Sindicatul Solidaritatea a ales sa-si manifese astfel nemultumirea fata de justitie, dupa ce doua instante galatene au suspendat si au declarat ilegala greva generala declansata in combinat pe 14 aprilie de catre organizata sindicala.

In a doua zi de greva, pe 15 aprilie, directorul de operatiuni al combinatului AcelorMittal Galati, Hans Ludwig Rosenstock, a anuntat ca protestul de masa a generat o situatie critica in Uzina Cocso-Chimica si, din cauza productiei scazute, exista riscul producerii unei explozii de proportii catastrofale si/sau riscul opririi instalatiilor, ceea ce ar duce implicit la inchiderea societatii. Cateva ore mai tarziu, Curtea de Apel Galati a suspendat greva din combinat, iar a doua zi, pe 16 aprilie, Tribunalul Galati a declarat ilegal acest protest in conditiile in care pledoariile avocatilor companiei s-au axat pe un discurs similar celui prezentat presei de top managementul ArcelorMittal Galati.

"Pericolul de astazi din combinat nu este mai mare decat cel de ieri, cum nu va fi mai mare decat cel de maine. In toate zilele grevei a fost mai putin pericol decat azi, ieri si maine. Judecatorii ar fi trebuit sa vada comunicatele oficiale, punctele de vedere ale persoanelor avizate si sa nu asculte de tipetele lui Rosenstock", a declarat, miercuri, liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Seria de proteste anuntata acum de Solidaritatea vizeaza si alte institutii ale statului.

"Pe opt mai, vom face o pichetare sau un miting in fata Directiei de Munca si a Inspectoratului Teritorial de Munca din Galati, care au o mare contributie in neregulile care sunt pe platforma siderurgica galateana din punct de vedere al conditiilor de munca, al insecuritatii salariatilor la locul de munca", a spus Tiber. O saptamana mai tarziu, protestele se vor muta la Bucuresti, la sediul Ministerului Muncii.

"Pe 15 mai, ne gandim sa mergem cu zece autobuze de oameni de aici (din Galati - n.r.) si din tara la Ministerul Muncii, unde vom face un miting impotriva acestui Minister al Muncii, pentru ca nu putem sa lasam sa se intample acest precedent periculos pentru toata miscarea sindicala - acela ca ministerul isi poate in mod arbitrar permite ordicand sa revoce inregistarea unui conflict de munca deschis de sindicate intr-o unitate, asa cum s-a intamplat in acest an la ArcelorMittal Galati. Daca au facut ordinul ala cu impozitarea cadourilor, cu noi nu se pot juca", a avertizat presedintele Solidaritatea.

Ministerul Muncii a revocat, in martie, inregistrarea conflictului de munca deschis in februarie de sindicatele din combinatul ArcelorMittal Galati, anuland starea conflictuala din unitate. Sindicatul Solidaritatea sustine acum ca decizia ministerului a influentat hotararea Tribunalului Galati, de declarare ilegala a grevei generale desfasurate de organizatia sindicala.

Mai mult, liderii Solidaritatea apreciaza ca, in lipsa altor precizari, Ministerul Muncii a permis sindicatului sa demareze greva si sa se expuna astfel riscului de a plati eventualele pagube pe care compania siderurgica i le-ar putea imputa. De aceea, Solidaritatea a chemat ministerul in garantie, solicitandu-i daune de zece milioane de lei. Dosarul are termen pe 15 mai.

Sindicatul Solidaritatea va protesta in perioada imediat urmatoare si impotriva a trei partide politice: PSD, pe care il considera atizanul privatizarii combinatului siderurgic de la Galati, PNL, caruia ii reproseaza sustinerea politica acordata ministrului muncii, Paul Pacuraru, si PD-L, caruia ii reproseaza de asemenea faptul ca tolereaza un avocat corupt al companiei ArcelorMittal Galati.

"Vom face o pichetare la PSD, care a vandut combinatul si i-a vandut pe oameni ca pe niste animale. Vom merge si la PNL, care il sustine pe acest dusman al galatenilor si al lucratorilor din Romania care se cheama Paul Pacuraru. Sa-l dea afara! Vom face anticampanie PNL-ului pentru ca sustine acest ciuruc acolo care isi bate joc de clasa muncitoare. Apoi ne vom deplasa catre PD-L, pentru faptul ca tolereaza gunoiul asta din avocatura galateana (Mihai Boldea, pe care l-a numit si Harry Potter - n.r.), care isi permite sa faca atatea infractiuni prin agentia sa imobiliara. A deposedat oameni din Romania si din afara de terenuri si de case prin falsuri. Acest avocatel este foarte bun la falsificari de documente. Impotriva acestui Mihai Boldea vom protesta la PD-L pentru tolerarea traficului de influenta in detrimentul justitiei, al dreptatii si acum in detrimentul lucratorilor din combinat", a declarat, miercuri, presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Conducerea sindicatului nu a stabilit ziua in care va avea loc pichetarea filialelor celor trei partide, insa a precizat ca protestul va dura circa jumatate de ora in parte.

Sindicatul Solidaritatea a declansat, pe 14 aprilie, greva generala in combinatul siderurgic galatean. La finele celei de-a doua zile de greva, pe 15 aprilie, in jurul orei 23:00, Curtea de Apel Galati a hotarat suspendarea pentru 30 de zile a grevei generale, iar protestatarii au reluat imediat lucrul. Pe 16 aprilie, Tribunalul Galati a hotarat ca greva generala este ilegala, iar liderii Solidaritatea au afirmat ca vor ataca aceasta decizie la instanta superioara.

Solidaritatea a declansat greva dupa ce negocierile salariale purtate inca din decembrie 2007 cu reprezentantii patronatului au esuat. Solidaritatea cere cresterea salariului fiecarui angajat al combinatului ArcelorMittal Galati cu 275 de lei de la 1 ianuarie, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% si majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei.
O alta organizatie sindicala care nu a acceptat inca oferta administratiei ArcelorMittal Galati este Uniunea Sindicatelor Independente Forum, care reprezinta personalul TESA din combinat.

Celelalte doua organizatii sindicale negociatoare - Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom si Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere (UTSL) de la Cai Ferate Uzinale - au acceptat deja oferta avansata de companie. Reprezentantii celor doua organizatii sindicale si cei ai patronatului au semnat un acord pe 9 aprilie.

Actul aditional incheiat prevede eliminarea grupelor 1 si 2 de salarizare si promovarea angajatilor direct in grupa 3, precum si acordarea unei cresteri salariale de 9,5% dar nu mai putin de 100 de lei, a unui bonus anual de 2% din salariul incasat in ultimele 12 luni, ajutoare sociale majorate in caz de deces sau accident de munca si prima de Pasti de 200 de lei, cu 80 de lei mai mare decat pana acum.

Toate drepturile convenite se aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2008 si se acorda cumulativ pana la Pasti. Documentul semnat expira, insa, la 31 decembrie 2008, ceea ce elimina posibilitatea unei alte negocieri salariale in cursul acestui an.

Liderii Solidaritatea au declarat ca vor continua negocierile cu patronatul, dar nu vor semna un acord salarial in forma acceptata deja de FSS-Metarom si de UTSL. Fara semnatura tuturor partenerilor de negociere , compania nu poate inregistra contractul colectiv de munca la Directia Judeteana de Munca, iar documentul nu produce efecte juridice.

Sindicatul Solidaritatea are, potrivit administratiei, in jur de 3.500 de membri, din cei aproximativ 13.700 de salariati ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati.

Anul trecut, sindicatele si administratia ArcelorMittal Galati au convenit asupra contractului colectiv de munca la patru luni si jumatate de la startul tratativelor, dupa mai multe tentative esuate de conciliere, proteste spontane ale muncitorilor si o greva generala care a durat trei zile. Documentul, semnat in vara lui 2007, este inca in vigoare si va expira in luna iunie. In prezent, salariul minim in combinatul ArcelorMittal Galati este de 610 lei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea