Social

Siesta, benefica pentru starea de sanatate

Siesta ajuta memoria si concentrarea, crescand performantele la locul de munca Spaniolii sunt renumiti si pentru pauza luata dupa masa de pranz, asa-numita siesta. Astfel, in pauza de pranz, timp de 10-20 de minute, au ragazul pentru a inchide putin ochii si, in acest fel, isi reincarca bateriile. Si nu este doar un obicei. Unele cercetari stiintifice sugereaza ca si o pauza de 5 minute poate fi benefica. Oamenii de stiinta au constatat ca exista o tendinta de a ne simti obositi in prima parte a dupa-amiezii, iar o pauza poate creste productivitatea cu peste o treime, iar atentia chiar cu 100 la suta. Teste efectuate de oamenii de stiinta de la NASA au aratat ca siesta da un „bobarnac” memoriei si concentrarii, in timp ce stresul si riscul bolilor de inima se reduc cu 34 la suta. De asemenea, tot studii stiintifice au aratat ca lipsa de somn face mai dificila pierderea in greutate. De-a lungul anilor, siesta a fost privita mai degraba ca o necesitate, decat ca un lux. Aceasta „practica” este raspandita in Spania, mai ales in timpul verii cand este foarte cald. Cercetatorii au demonstrat ca nevoia de o pauza dupa masa de pranz exista, deoarece apare starea de oboseala, ceea ce duce la dificultati in puterea de concentrare si de gandire. Somnolenta si oboseala pot fi cauze ale accidentelor rutiere, iar alte studii au demonstrat ca un pui de somn de 10-15 minute poate duce la reducerea riscurilor unor astfel de evenimente. Aceasta metoda de reincarcare a bateriilor a fost folosita si de persoane celebre. Se pare ca Napoleon obisnuia sa doarma dupa pranz si chiar Einstein isi permitea sa ia o pauza in scaunul favorit. Si despre Winston Churchill si Margaret Thatcher se spune ca trageau un pui de somn pentru a-si recapata fortele. De altfel, un studiu extins in care au fost 24.000 de participanti, femei si barbati, a fost efectuat de Scoala de Sanatate Publica de la Harvard. Studiul a aratat ca un pui de somn la pranz reduce riscul bolilor cardiace cu 34 la suta. Un alt studiu efectuat la NASA a descoperit ca pauza de pranz pentru astronauti a aratat o imbunatatire a performantelor cu 34 la suta, iar a atentiei cu peste 50 la suta. Si cercetatorii de la Universitatea din Manchester sugereaza ca este natural sa tragi un pui de somn dupa masa de pranz. Oamenii de stiinta britanici au descoperit ca neuronii, celulele cerebrale care ne tin in stare de alerta, „se sting” dupa ce mancam. Dr. Denis Burdakov, cercetatorul care a condus studiul de la universitatea din Manchester, spune ca explicatia sta in nivelul glucozei. Medicul spune ca este cunoscut de ceva vreme ca atat oamenii, cat si animalele devin somnolente si mai putin active, dupa ce mananca la pranz. Acesta sustine ca studiul efectuat arata si motivul pentru care apare aceasta reactie. Glucoza, adica zaharul din mancare, poate opri neuronii din producerea de semnale care ne mentin in stare de alerta, sustine specialistul britanic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea