Social

#Sfanta Parascheva traditii #Sfanta Parascheva pelerinaj #sfanta parascheva

Sfanta Parascheva. Reguli noi pentru pelerini

A inceput pelerinajul Sfintei Parascheva! La Iasi, mii de oameni au venit, marti dimineata, la Catedrala Mitropolitana, pentru a asista la momentul scoaterii raclei cu moastele Cuvioasei Parascheva, despre care cred ca ar face minuni.

Pelerinii se vor confrunta incepand din acest an cu noi reguli.

Astfel, oamenii nu mai voie sa atinga diverse obiecte voluminoase de racla cu moaste. In plus, toata zona centrala a fost impanzita cu camere de supraveghere, potrivit Realitatea TV. 

Cel mai probabil, aceasta masura a fost luata pentru ca in ultimii ani, pelerinii veneau cu perne, paturi, chiar si covoare, ca sa le atinga de racla. Oamenii spuneau ca in acest fel obiectele erau sfintite si le purtau noroc. 

Mai mult,  zeci de camere de supraveghere au fost montate in zona mitropoliei, iar o mie de politisti si jandarmi vor patrula pe strazi. In acest an, la Iasi vor fi aduse si moastele sfintei mucenite Tecla, care vor fi asezate langa racla cu osemintele Sfintei Paraschev
Romanii o sarbatoresc la 14 octombrie pe Sfanta Parascheva!

In popor Sfanta Parascheva este cunoscuta si ca Sfanta Vineri. Ea este patroana spirituala a femeilor si ocrotitoarea indeletnicirilor feminine: torsul, tesutul, cusutul, gatitul mancarii, dar si aducerea pe lume a copiilor.

Se spune ca Sfanta Parascheva se roaga pentru fetele nemaritate sa aiba parte se soti buni, iar pentru cele insarcinate sa nasca usor si fara dureri. Este o ziua in care femeile ce isi doresc sa ramana insarcinate trebuie sa se roage Cuvioasei Parascheva.

Iata ce trebuie sa faci si ce este interzis in aceasta zi de sarbatoare:

Femeile insarcinate trebuie sa se roage Sfintei Parascheva, sa aiba o nastere usoara si un copil sanatos. De asemenea, trebuie sa imparta din bucatele lor unor copii sarmani.

Atentie insa! In aceasta zi nu trebuie sa se imparta alimente care amintesc de forma crucii, nuci, castraveti si pepene rosu. Totodata aceste alimente nu trebuie consumate in aceasta zi de nicio persoana, fiind zi de post.

Pentru cei trecuti in nefiinta se impart: paine, lipie, must si vin rosu.

Este interzis tesutul, spalatul rufelor, cusutul, calcatul, maturatul, iar femeile nu trebuie sa aprinda focul in vatra. Cei care fac aceste lucruri vor fi pedepsiti cu dureri de cap, de ochi si boli de piele, dar exista posibilitatea sa-ti apara si negi la mana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea