Social

#OUG13 #OUG 14 #seziare CCR #avocatul poporului #ccr

Sesizarea Avocatului Poporului, respinsa! Ce se intampla cu OUG 13

Presedintele Curtii Contitutionale Valer Dorneanu a anuntat ca a respins sesizarea efectuata de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, cu referire la Ordonanta de Urgenta 13/2017.

Judecatorii CCR au respins sesizarea Avocatului Poporului asupra Ordonantei de urgenta nr 13, declarindu-o inadmisibila. Motivul invocat de Valer Dorneanu, presedintele CCR, a fost acela ca ordonanta nu mai exista. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi.

Presedintele CCR, a explicat ca, fata de alte situatii, magistratii nu au analizat si fondul actului normativ, pentru ca OUG 13 nu ar fi produs efecte juridice. 

„Avocatul Poporului era indreptatit sa ne sesizeze referindu-se la o ordonanta care era in vigoare. in ceea ce priveste admisibilitatea cererii, potrivit articolului 29 din legea noastra de organizare, noi verificam constitutionalitatea legilor sau ordonantelor in vigoare. Din punctul acesta de vedere,va rog sa constatati ca ordonanta 13 a fost abrogata si, din acest punct de vedere, noi nu putem constata admisibilitatea sesizarii, daca ordonanta a intrunit conditiile de extraordinar, de oportunitate, nici pe fond, nici pe modalitatea extrinseca de control. in aceste conditii, cu majoritate de voturi, am luat decizia respingerii sesizarii ca devenita indamisibila”, a anuntat presedintele CCR, Valer Dorneanu. 

Dupa respingerea de astazi, decizia se muta in Parlament, acolo unde PSD are majoritate. Conform legii, daca Parlamentul respinge OUG nr. 14 (care a abrogat OUG nr. 13) atunci prevederile OUG nr. 13, care a generat protestele de strada, vor intra in vigoare. OUG nr. 13 nu-si va face efectele imediat, deoarece trebuie promulgata de presedintele Klaus Iohannis, care, inainte de promulgare ,o poate contesta din nou la CCR sau o poate reintoarce in Parlament. De asemenea, si Opozitia o poate contesta la CCR, scrie adevarul.ro.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea