Social

Serbia are, in sfarsit, un guvern proeuropean

Parl
amentul sarb a aprobat marţi seara noul guvern , rezultat printr-un acord în ultim minut după patru luni de negocieri. Premier a fost reconfirmat în funcţie Vojislav Kostunica. Noua majoritate guvernamentală este compusă din Partidul Democrat (DS, reformist) al preşedintelui sarb Boris Tadici , Partidul Democrat al Serbiei (DSS, naţionalist) al lui Vojislav Kostunica şi G 17 plus (neoliberal) al lui Mladjan Dinkici. Votarea a avut loc cu o jumătate de oră înainte de termenul prevăzut (miezul nopţii) de Constituţie pentru aprobarea noului guvern. Prezentand programul cabinetului, premierul Vojislav Koştuniţa a abordat şi problema Kosovo. "Orice proclamare unilaterală a independenţei Kosovo va fi considerată absolut nulă şi nu va duce la nicio schimbare a ordinii constituţionale şi juridice a ţării", a subliniat el. Dezbaterile au fost perturbate de o polemică legată de o acţiune a forţelor de securitate, pentru arestarea lui Ratko Mladici , căutat de justiţia internaţională. Guvernul va avea un minister care se va ocupa doar de dosarul Kosovo şi care va fi condus de Slobodan Samardzici, care a fost unul dintre negociatorii pentru statutul provinciei. Koştuniţa a spus că programul său de guvernare se bazează pe cinci principii fundamentale: Kosovo, aderarea la UE, cooperarea cu TPI, politica socială şi economică, lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate. Noul guvern are 25 de membri, între care 13 aparţin DS al lui Tadic, opt – alianţei DSS a lui Kostunica cu partidul Noua Serbie (NS) şi patru formaţii neoliberale G 17 plus. La cateva ore după ce Legislativul sarb a confirmat noul cabinet reformist, comisarul pentru extindere Olie Rehn a declarat că UE poate relua negocierile cu Serbia "foarte curand", imediat ce Belgradul demonstrează că a înregistrat progrese în angajamentele sale privind capturarea suspecţilor de crime de război.
  •   2007-05-17
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina Andreea Dumitras: Nepotismul in Resurse Umane

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.