Social

Seful CSM nu inghite societatea civila

Transparency International Romania (TI) a inaugurat, simbata, Centrul de Resurse Anticoruptie in Justitie si ofera asistenta si consiliere specializata victimelor si martorilor faptelor de coruptie sau abuzurilor in Justitie. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Gilca, sustine insa ca trebuie vazut in ce masura organizatiile neguvernamentale pot analiza si evalua solutiile magistratilor.

Proiectul vine in sprijinul oamenilor care au contact cu Justitia, este important pentru clarificarea lor, a declarat ministrul Justitiei, Monica Macovei, prezent la inaugurare. Potrivit directorului executiv al TI, Victor Alistar, centrul va sustine demersurile asistatilor in fata autoritatilor competente si va monitoriza modul si capacitatea institutionala a acestora din urma de solutionare a cazurilor semnalate. Centrul nu are drept de reprezentare in instanta a petentilor, insa are datoria de a asista beneficiarii in demersurile juridice, cu Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii si in fata oricaror jurisdictii administrative si disciplinare competente, a spus Alistar. Finantat de Uniunea Europeana, centrul beneficiaza de peste 70.000 de euro. Partenerii TI sint Ministerul Justitiei si Radioul Public.

Justitie paralela?

Presedintele CSM, Iulian Gilca, considera insa ca este necesar ca institutia pe care o conduce sa analizeze in ce masura un organism neguvernamental poate evalua solutiile magistratilor. Constitutia trebuie sa fie farul calauzitor pentru toata lumea. Nu cumva initiativa Transparency International, de infiintare a unui centru de resurse anticoruptie in Justitie, ar reprezenta un sistem judiciar paralel?, a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, presedintele CSM. In sedinta de miercuri a CSM se va pune in discutie initiativa Transparency International. Vom lua fiecare speta in parte, o vom analiza si, in cazul in care situatia indica un posibil abuz, conflict de interese sau fapta de coruptie, consilierii nostri ii vor indica petentului carei institutii sa i se adreseze si in ce mod sa o faca, a declarat la rindul sau Victor Alistar, director executiv al organizatiei. Alistar a precizat ca, dupa analiza cazurilor ce vor fi semnalate Centrului, cele care ridica suspiciuni de coruptie vor fi inaintate institutiei competente sa le solutioneze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea