Social

#romania #sua #europa de est #baza militara #scut antiracheta #traian băsescu #deveselu

Scut antiracheta in Romania. Afla unde va fi amplasat

Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti, ca baza militara de la Deveselu, judetul Olt, a fost aleasa pentru instalarea componentelor scutului antiracheta din Europa de Est. 

"Am aprobat ca locul de amplasare al sistemului antiracheta sa fie in fosta baza aeriana de la deveselu din judetul Olt. Baza aeriana ramane sub comanda romaneasca. Sistemul antiracheta american este un sistem defensiv. Elemente antiracheta nu sunt indreptate impotriva Federatiei ruse. Romania se afla la cel mai inalt nivel de securitate din istoria ei", a spus seful statului.

Acest anunt a fost marcat la Deveselu printr-o ceremonie la care au participat secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu si subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, impreuna cu seful Statului Major General al Armatei Romaniei, general-maior Stefan Danila, ambasadorul SUA Mark Gitenstein , dar si alte oficialitati americane si autoritati locale .

 

Cum functioneaza sistemul antiracheta

 

Scutul antiracheta are doua componente principale: radarele (au rolul de a detecta lansarea rachetei inamice) si sistemul de interceptare (distruge rachetele inamice).

In momentul in care un stat inamic lanseaza o racheta, aceasta este detectata de radarele de la sol. Informatia este transmisa de radare unui satelit. La randul sau, informatia este preluata de satelit si ajunge la un sistem de interceptare. 

In urma informatiilor primite de sistemul respectiv, rachetele de interceptare le elimina pe cele lansate de inamic, inainte ca aceastea sa-si atinga tinta, potrivit realitatea.net.

La baza de la Deveselu urmeaza sa fie instalati pana in 2015 interceptori terestri si sistemul radar necesar ghidarii acestora. Amplasarea sistemului costa 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual, pentru functionarea acestuia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea