Social

#sporuri #greva #cadre didactice #functionari

Scoaterea sporurilor declanseaza razboiul intre bugetari si Guvern

Greva generala si proces impotriva statului roman. Asta pregatesc functionarii publici , dupa cum noteaza si ziarul Gandul. Aceste masuri vin in semn de protest fata de intentia Executivului de a taia sporurile acordate bugetarilor.

Sindicatul care ii reprezinta pe functionarii publici a anuntat ca vor protesta fata de proiectul de Ordonanta care le va taia sporurile prin greva si darea in judecata a statului, la nivel individual. Astfel, statul roman s-ar putea trezi cu peste 1 milion de procese cu angajatii din domeniul bugetar, pe tema taierii sporurilor, procedeu care ar fi impotria prevederilor Codului muncii.

Nici cadrele didactice nu se lasa mai prejos. Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a declarat ca si dascalii intentioneaza sa dea Guvernul in judecata si sa declanseze greva generala. In plus ei se gandesc si sa se planga europenilor, deoarece ordonanta prin care sporurile ar urma sa fie taiate a fost propusa dezbaterii publice fara o runda anterioara de consultari.

Proiectul de Ordonanta care prevede eliminarea sporurilor acordate bugetarilor a intrat vineri in dezbatere publica pe site-ul Ministrului Muncii. Astfel, ar urma sa fie eliminate sau recalculate prima de 75% pentru functionarii publici care lucreaza cu fonduri europene, procentul de 10% cu care se putea majora salariul de baza al observatorilor care verifica contractele de achizitie publica, salariul de merit pe anul 2009, premiile pentru toate categoriile de personal din autoritatile si institutiile publice, sporul de limba straina si cel pentru conditii vatamatoare (de pana la 10%) din salariul de baza, indemnizatia de 20% pentru membrii comisiilor de solutionare a contestatiilor, precum si indemnizatia celor care asigura secretariatul acestor comisii.

Mai sunt scoase si sporurile consilierilor pentru afaceri europene, cu exceptia celui de vechime si vor fi introduse praguri maxime pana la care sefii institutiilor pot acorda indemnizatiile de conducere, sporul pentru complexitatea muncii (pana la 25%) pentru auditorii interni, indemnizatia de 15% pentru personalul care face cercetare administrativa in comisiile de disciplina, indemnizatia de 10% pentru cei care asigura secretariatul tehnic al comisiei de disciplina pentru functionari publici .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea