Social

Scandal de coruptie in institutiile europene

Trei
italieni - un functionar al Comisiei Europene, asistentul unui parlamentar european si un om de afaceri - au fost arestati la Bruxelles, sub acuzatia de coruptie. Trei italieni cu domiciliul in Belgia, ale caror nume nu au fost date publicitatii, au fost inculpati pentru fals si uz de fals, coruptie, escrocherie si asociere in scopul comiterii de infractiuni, a anuntat purtatorul de cuvint al Parchetului belgian, Jos Colpin. Este vorba despre mita de patru milioane de euro, primita in decurs de zece ani, a explicat magistratul. Unul dintre cei trei inculpati, functionarul Comisiei Europene, are 46 de ani si se ocupa de infrastructura delegatiilor in alte tari; al doilea (60 de ani) e asistentul personal al unui deputat italian in Parlamentul European; iar al treilea (39 de ani) este presedintele unei companii imobiliare. Perchezitii la domiciliu Mai mult de 40 de raiduri ale politiei au avut loc in patru tari europene (Belgia, Franta, Luxemburg si Italia), pe baza unor acuzatii de implicare a mafiei in securitatea UE si semnarea unor contracte de milioane de euro. Circa 150 de politisti au perchezitionat locuintele unor oficiali ai Comisiei Europene, angajati ai unor banci si companii private, si un birou al Parlamentului European. Raidurile au fost efectuate la doar doua zile dupa aniversarea a 50 de ani de la crearea UE. Mandatul politistilor releva acuzatii privind dezvaluirea unor secrete profesionale, fals in acte si incalcarea regulilor de achizitii publice . In primul rind e vorba despre acordarea unor contracte de construire a cladirilor Delegatiilor CE in Franta, Italia si Luxemburg si instalarea unor echipamente de securitate in birouri. Colaboreaza cu politia Purtatorul de cuvint al procuraturii belgiene spune ca raidurile au fost realizate de politisti din cele patru state si oficiali ai Biroului European Antifrauda OLAF. Purtatorul de cuvint al Comisiei, Johannes Laitenberger, a refuzat sa dezvaluie numele celor retinuti, invocind prezumtia de nevinovatie pina la incheierea cercetarilor. El nu a putut spune pentru ce cladiri erau contractele, insa surse europene sustin ca e vorba si de sediile din India si Albania, contracte semnate in timpul Comisiei conduse de Romano Prodi. Procurorul belgian Berta Bernardo-Mendez a demarat ancheta in urma cu trei ani. Precedent francez Imaginea UE a avut de suferit din cauza fraudelor de-a lungul anilor. Cel mai cunoscut episod a fost demisia in masa a Comisiei Europene, atunci cind fostul premier francez Edith Cresson, comisar pentru cercetare si educatie intre 1995 si 1999, a angajat un stomatolog din orasul ei natal pe post de consilier, incalcind regulamentul UE. Scandalul a dus la demisia Comisiei in frunte cu presedintele Jacques Santer in martie 1999.
  •   2007-03-29
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina Andreea Dumitras: Nepotismul in Resurse Umane

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Efectele dependentei dintre cumparatori si vanzatori

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.