Social

#cutremur #prezicere cutremure

S-a gasit o solutie inedita pentru prezicerea cutremurelor. Iata cum!

Cresterea concentratiei anumitor substante dizolvate in apele subterane ar putea prezice momentul in care va avea loc un seism, sustin geologii in urma unor cercetari recente.

Secole la rand, oamenii de stiinta au cautat fel si fel de metode pentru a prezice miscarile telurice care pot produce adevarate catastrofe, cu mii de morti. Acum se pare ca au descoperit o pista promitatoare. Geologii au identificat modificari ale compozitiei chimice a apelor subterane cu pana la sase luni inaintea producerii unui seism, din cauza presiunii crescute careia sunt supuse rocile, scrie theguardian.com.

"Nu inseamna ca putem deja prezice cu exactitate cutremurele, dar am demonstrat, cel putin, ca ceva se intampla inaintea unui seism", a declarat profesorul Alasdair Skelton, de la Universitatea din Stockholm, Suedia, cercetatorul sef al carui studiu a fost publicat in Nature Geoscience.

Practic, cercetatorii au descoperit schimbari chimice in apele subterane in nordul Islandei inainte de producerea a doua cutremure diferite de peste 5 grade, fapt care arata ca nu este vorba despre o simpla coincidenta.

Descoperirea le da mari sperante atat autoritatilor, care cred ca vor putea preveni dezastrele provocate de seisme, dar si oamenilor de rand.

Sursa foto: fromquarkstoquasars.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea