Social

Rusia vrea si Balcanii, si Marea Neagra

Anun
tul a fost facut de presedintele Putin la summitul OCEMN de la Istanbul. Presedintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, la Istanbul, ca Rusia, consolidata de puterea sa „in crestere", se intoarce in Balcani si in regiunea Marii Negre si va trebui sa se tina cont de ea. Aceasta reintoarcere a Moscovei „este in interesul Rusiei, dar si al partenerilor nostri", a spus liderul de la Kremlin . „Toata lumea stie ca Balcanii si regiunea Marii Negre sunt o zona de interes deosebit pentru noi", le-a spus presedintele rus jurnalistilor prezenti la summitul Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN). „Rusia, cu posibilitatile sale din ce in ce mai mari, revine in aceasta regiune, este un fapt evident", a adaugat liderul de la Kremlin, care in ajun s-a aflat la Zagreb, in Croatia, unde a participat la un summit regional consacrat energiei. Vladimir Putin a declarat in fata celorlalti sefi de stat si de guvern din OCEMN ca organizatia, „in pofida succeselor sale evidente, este inca departe de a-si fi aratat intreg potentialul". El a insistat asupra importantei cooperarii in domeniul energiei. „Propunem sa intarim stabilitatea pietelor energetice de la Marea Neagra, inclusiv prin extinderea practicii contractelor pe termen lung", a spus liderul de la Kremlin. „Pe agenda noastra figureaza diversificarea traseelor de livrare a energiei, crearea unor noi sisteme de asigurari si partajarea riscurilor financiare intre parteneri prin intermediul unui schimb de active", a detaliat presedintele rus. Moscova vrea controlul asupra rutei energiei spre Europa Problema traseelor de transport a gazului si petrolului catre piata europeana a fost o tema aprig discutata la Istanbul. Exista doua conducte principale de transport a gazelor in disputa, fiecare reprezentand interesul altui grup. Este vorba, pe de o parte, de conducta Nabuco, finantata de Uniunea Europeana, care porneste din Turcia si are ca punct final Austria. Pe de alta parte, este un proiect inaintat de Gazprom, compania monopol de stat din Rusia, care propune extinderea conductei Blue Stream. Gazprom a reusit deja, in ultimul an, sa-si extinda controlul asupra conductelor de transport a petrolului catre piata occidentala, ceea ce a facut ca Rusia sa-si intareasca influenta in domeniul securitatii energetice a Europei, scrie BBC. Strategia Uniunii Europene - sustinuta de tari ca Turcia - este sa diversifice traseele conductelor care aduc petrolul de la Marea Caspica prin Azerbaidjan , Georgia si Turcia. UE vrea sa slabeasca monopolul Rusiei si in domeniul exporturilor de gaze din regiunea caspica. Asa s-a nascut proiectul Nabuco - o conducta ce va aduce gaze din zona caspica si din Orientul Mijlociu prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria catre Austria. Dar acest proiect a primit mai multe lovituri de la Gazprom. La reuniunea de la Istanbul ambele tabere au incercat sa castige noi aliati.
  •   2007-06-27
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.