Social

Romanii, in topul europenilor cu tuberculoza

Romanii, in topul europenilor bolnavi de tuberculoza . Datele Ministerului Sanatatii arata ca in 2007, in tara noastra au fost inregistrate 24.000 de persoane bolnave de tuberculoza, dintre care o mare parte o reprezinta cazurile rezistente la tratament.

Anul trecut Romania s-a alaturat planului de stopare a tuberculozei ( TBC ) acre se desfasoara in 18 tari in care rata imbolnavirilor cu tuberculoza si in special a cazurilor rezistente la tratament este ridicata.

Planul Organizatiei Mondiale pentru Sanatate pentru scaderea ratei TBC mai cuprinde, in afara de tara noastre, state precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kirgizstan , Letonia, Lituania, Moldova, Federatia Rusa, Tadjikistan , Turcia, Turkmenistan, Ucraina si Uzbekistan.

Ultimele date inregistrate de tara noastra si Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca Romania se afla inca printre tarile cu cea mai mare rata a tulpinilor de TBC rezistente la tratament. Totusi, incidenta tuberculozei a scazut cu aproape 30% in ultimii cinci ani, de la 153 de cazuri la mia de locuitori in 1995, la 110  persoane bolnave de TBC la mia de locuitori in anul 2007.

Anul trecut, rata deceselor cauzate de tuberculoza a fost de 7,8 persoane decedate la mia de locuitori, fata de o rata de 11,3 decese inregistrate la mia de locuitori in 1995.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a initiat Parteneriatul international intitulat “Stop Tuberculoza” cu scopul ca pana in 2015 sa reduca la jumatate prevalenta si numarul de decese prin tuberculoza, comparativ cu anul 1990, dorind si eliminarea tuberculozei ca problema de sanatate publica pana in anul 2050.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea