Social

#ape Romania scaldat #ape scaldat #scaldat

Romania, pe ultimul loc in Europa la calitatea apelor de scaldat

 

Mai mult de jumatate dintre apele de suprafata din Europa s-ar putea prezenta intr-o stare ecologica buna la finele anului 2015, in timp ce, in cazul a 40% dintre corpurile de apa de suprafata, starea chimica ramane necunoscuta, conform raportului „Mediul european – starea si perspectiva 2015″ – SOER 2015, intocmit de Agentia Europeana de Mediu (AEM).


Potrivit raportului anual al AEM privind calitatea apelor de scaldat din Uniunea Europeana, Cipru, Luxemburg si Malta se afla pe primele locuri in clasament, in timp ce Romania ocupa ultima pozitie, dupa Albania.

Tarile in care se gasesc cele mai multe locuri de scaldat unde calitatea apei este nesatisfacatoare sunt: Italia (197 locuri), Franta (105) si Spania (67).
Circa 85,5% din locurile aflate la malul marii au ape excelente. Cele mai bune destinatii europene din acest punct de vedere sunt Croatia, Malta, Cipru, Grecia, Portugalia si Italia, apoi Spania si Franta, ultima cu o rata a excelentei de 77,3%.

Starea chimica reprezinta un alt motiv de ingrijorare. Circa 10% din rauri si lacuri se afla intr-o stare chimica deficitara, hidrocarburile aromatice policiclice fiind o cauza raspandita a starii deficitare a raurilor, iar metalele grele contribuind in mod semnificativ la starea deficitara a raurilor si lacurilor. Circa 25% din apele subterane au o stare deficitara, nitratii fiind principala cauza. De remarcat ca starea chimica a 40% din apele de suprafata din Europa ramane necunoscuta, se mentioneaza in studiul european.

Conform sursei citate, apele Europei sunt mult mai curate decat in urma cu 25 de ani, datorita investitiilor in sistemele de colectare a apelor uzate pentru a reduce poluarea determinata de tratarea apelor urbane reziduale.

Sursa foto: bihon.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea