Social

#bani #euro #berd #fmi #imprumut

Romania ia 19,95 de miliarde de euro imprumut

A devenit oficial: Romania ia cu imprumut de la FMI si alte institutii financiare aproape 20 de miliarde de euro. Dintre acestia, 12,95 miliarde vor veni de la FMI printr-un acord stand-by, diferenta de alte sapte miliarde de euro urmand sa vina de la Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD. Acordul asteapta insa sa fie discutat de managementul FMI si de Consiliul Executiv de la Washington, care urmeaza sa se intalneasca in urmatoarele saptamani.

Conform Realitatea TV imprumutul Romaniei se va ridica la un total de 19,95 de miliarde de euro, din care 12,95 vor veni de la Fondul Monetar International. O prima transa de la FMI va fi de cinci miliarde de euro, iar dobanda va fi diferita, in functie de institutie, de exemplu in cazul UE, rata dobanzii fiind fixata de piata.

Primii bani de la Fond ar putea ajunge in Romania in aproximativ doua luni si nu vor veni in euro sau dolari, ci in moneda speciala a institutiei. Acordul asteapta insa sa fie discutat de managementul FMI si de Consiliul Executiv care se vor intruni la Washington, in urmatoarele saptamani.

Pe langa cele aproape 13 miliarde de euro de la FMI, Romania va beneficia de cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana si Consiliul European , de un miliard de euro de la Banca Mondiala si de inca un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) alaturi de alte institutii financiare internationale.

Autoritatile au declarat ca banii vor fi folositi pentru a finanta deficitul bugetar, dar si pentru a proteja leul si a relansa creditarea. Astfel, daca banii de la Banca Mondiala si de la BERD vor fi folositi pentru proiecte sau direct pentru acoperirea deficitului bugetar al Romaniei, respectiv pentru a pune capat concurentei dintre stat si mediul privat pe banii bancilor, fondurile venite de la FMI vor ajunge in rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea