Social

# malformatii congenitale #mame adolescente #mame tinere #nasteri timpurii

Romania, campioana europeana la mame mai tinere de 20 de ani

Romania este pe primul loc in Europa la capitolul  mame foarte tinere, care nu au implinit varsta de 20 ani. "Trofeul" este acordat tarii noastre de catre Raportul european de sanatate perinatala, prezentat public cu ocazia Zilei Mondiale a Populatiei. Din totalul mamelor din Romania, 10,6% se afla inca la varsta adolescentei.

Performanta Romaniei nu este un motiv de mandrie, dimpotriva. Reprezentantii UE trag un semnal de alarma in privinta natalitatii la varste fragede, intrucat aducerea pe lume a unui copil in adolescenta vine cu un risc major de complicatii materne, invaliditate sau chiar deces. Nici bebelusii nu sunt avantajati de varsta precoce a mamei, intrucat sarcina prezinta un grad de risc ridicat de malformatii congenitale.

Daca Romania este fruntasa clasamentului cu cele mai tinere mame, Elvetia se mandreste cu ultimul loc in ierarhie: doar 1,1% din mamele acestei tari au nascut la o varsta mai mica de 20 de ani. Pozitiile de mijloc sunt ocupate de Letonia, Malta, Marea Britanie, Ungaria si Slovacia.

Uniunea Europeana transmite ca statele membre ar trebui sa faca eforturi in educarea si prevenirea natalitatii timpurii. La nivelul continentului, 16 milioane de fete sub varsta de 18 ani nasc anual, iar 3,2 milioane fac intreruperi de sarcina cu efecte negative.

Sursa foto: kikiandtea.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea