Social

#romance Calabria #romance Sicilia #romance munca Italia #romance exploatate la munca in Italia

Romancele exploatate la munca in Italia. Primele masuri luate de Guvern

Guvernul intervine in scandalul romancelor exploatate in Italia, dupa ce o investigatie realizata de The Observer a dezvaluit ca mii de romance care muncesc in fermele si serele siciliene sunt victimele sclaviei moderne. Traiesc in conditii mizere, sunt obligate sa munceasca cate 12 ore pe zi, in caldura extrema, fara apa si fara a fi platite, si sunt victimele agresiunilor sexuale si violurilor. 

"Prim-ministrul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentantilor Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni si ai  Ministerului Afacerilor Interne, in Republica Italiana, in contextul informatiilor despre existenta unor cazuri de exploatare a cetatenilor romani aflati la munca in regiunile Sicilia si Calabria.

Premierul Sorin Grindeanu urmareste cu preocupare situatia romanilor din Italia si asteapta cu interes raportul reprezentantilor Guvernului trimisi la fata locului. Misiunea mentionata va avea loc intre 15  si 17 martie. Vor participa ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, Andreea Pastirnac, si un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne. 

Membrii delegatiei vor avea intrevederi atat cu oficialitatile locale, cat si cu reprezentanti ai organizatiilor de romani aflati la munca in Italia, precum si cu cei din mediul asociativ implicati in apararea drepturilor muncitorilor straini si combaterea abuzurilor asupra acestora.

Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea si dialogul bilateral romano-italian, intr-o intrevedere cu seful misiunii diplomatice italiene la Bucuresti”, se arata in comunicatul de presa al Guvernului de astazi.

Pana la 7.500 de femei, majoritatea romance, traiesc in conditii de sclavie in ferme din sudul Italiei, potrivit estimarilor politiei, care subliniaza ca Ragusa este centrul exploatarii in zona, relateaza saptamanalul The Observer.

„Aceste femei lucreaza ca sclave pe camp si stim ca sunt santajate sa intretina relatii sexuale cu proprietarii fermelor si serelor, din cauza subjugarii lor psihologice", a explicat comandantul Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe. „Nu este usor sa investighezi sau sa opresti acest lucru, pentru ca femeilor le este, in majoritatea cazurilor, prea frica sa vorbeasca", a adaugat el.

Sursa foto: Francesca Commissari/Observer

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea