Social

Republicanii, fata-n fata cu „testul“ Florida

Sondajele arata ca John McCain si Mitt Romney sunt preferatii electoratului din insoritul stat. Fiecare candidat republican a incercat pe ultima suta de metri sa convinga alegatorii din Florida ca reprezinta cea mai buna alegere in cursa pentru nominalizarea din septembrie. Rudolph Giuliani se declara convins ca va castiga alegerile primare de azi din Florida, stat pe care a mizat toate "cartile", ignorand cursele precedente. Sondajele de opinie vorbesc insa despre o realitate total diferita de cea "visata" de fostul primar al New York-ului. Preferati in cursa repu­blicana se plaseaza, cot la cot, John McCain si Mitt Romney, urmati de Mike Huckabee, in timp ce Giuliani ocupa abia pozitia a patra. McCain a primit la sfarsitul saptamanii trecute sprijinul guvernatorului statului Florida, Charlie Crist, care se bucura de mare popularitate, si al senatorului de Florida, Mel Martinez, foarte influent in comunitatea americano-cubaneza, al carei vot azi nu este deloc de neglijat. Dar nu toate "relatiille" veteranului sunt in favoarea lui. Rezultatele unei anchete jurnalistice arata legaturile dintre reprezentanti ai staffului lui McCain, cel mai vehement critic al Moscovei, si miliardarul rus Oleg Deripaska . Mai mult, s-a dovedit ca numele lui McCain a fost legat si de interesele rusesti din alegerile prezidentiale din Ucraina, din 2004. Analistii considera ca, in lumina acestor informatii, imaginea lui McCain va avea de suferit.La randul sau, Romney a primit sprijinul lui Liz Cheney, fiica vicepresedintelui american. Florida, al patrulea stat ca marime din SUA, este foarte important in procesul de nominalizare a candidatului unic, in conditiile in care pune in joc 114 delegati pentru Conventia Republicana din septembrie.

Democratii, ramasi fara delegati

Florida organizeaza azi si alegeri primare democrate, dar, din cauza unei neintelegeri dintre partidul democrat local si conducerea nationala privind data de organizare a scrutinului, niciun delegat nu va reprezenta acest stat la Conventia Nationala din august. Statul Michigan, care a votat la inceputul lunii, se afla in aceeasi situatie. Urmatorul test electoral cu adevarat important pentru ambele partide este cel din 5 februarie, cand se vor organiza alegeri in peste 20 de state americane. In urma votului din "Super Duper Tuesday", americanii vor desemna 41% din delegatii republicani si 52% din cei democrati.

Statul controverselor electorale

Insoritul stat american este cel datorita caruia George W. Bush a reusit sa-si adjudece alegerile prezidentiale din 2000. Atunci, Bush jr a castigat la o diferenta de doar 500 de voturi, din peste 5 milioane, in fata contracandidatului sau, Al Gore. Si asta numai dupa renumararea manuala a voturilor din una dintre circumscriptii. In urma decisivului scrutin din Florida, Bush a obtinut in final 271 voturi in plus fata de cele 266 ale lui Gore. Presa americana cu simpatii democrate a vorbit pentru prima data despre o posibila frauda electorala , iar Partidul Republican a inaintat o actiune in justitie pentru a impiedica renumararea manuala a voturilor intr-unul din districte, actiune ceruta de Partidul Democrat. Disputa care a urmat intre cele doua partide dupa controversatul episod Florida nu a putut fi rezolvata decat printr-o decizie a Curtii Supreme Federale. Tot atunci s-au facut si o serie de recomandari privind imbunatatirea sistemului de vot. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea