Social

Preşedintelui american i se va cere să anuleze vizele impuse noilor membri ai Uniunii

Pre
edintele american George W. Bush începe azi o vizită de 73 de ore în Europa, prilejuită de summitul anual SUA-UE. El se va opri mai întai la Viena, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, apoi va participa, la Budapesta, la ceremoniile oficiale destinate marcării a 50 de ani de la revoluţia anticomunistă maghiară. Deşi relaţiile americano-europene nu mai sunt atat de tensionate ca în momentul declanşării intervenţiei din Irak, preşedintele SUA nu pare aşteptat cu prea mare entuziasm la Viena. Oficial, pe ordinea de zi a discuţiilor pe care Bush le va avea cu cancelarul Wolfgang Schüsel, cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durrao Barroso şi cu comisarul european pentru afaceri externe Benita Ferrero Waldner figurează subiecte asupra cărora cele două părţi sunt de acord – strategia faţă de Iran, politica energetică, reconstrucţia Irakului. Totuşi, oficialii europeni au anunţat deja că au intenţia să abordeze unele subiecte de natură să-l enerveze pe Bush, cum ar fi desfiinţarea închisorii de la Guantanamo sau ridicarea vizelor impuse de SUA noilor membre UE. Potrivit unor surse din anturajul preşedintelui Comisiei Europene citate de Financial Times, acesta intenţionează să-i comunice preşedintelui american că, în cazul în care nu-şi onorează promisiunea făcută anul trecut la Bratislava , de a renunţa la vize pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene, Uniunea va lua măsuri retaliatorii şi va impune vize cetăţenilor americani. În prezent, doar locuitorii „vechii Europe” (cu excepţia grecilor) pot călători liber în SUA. Est-europenii, deşi consideraţi aliaţi strategici ai SUA şi lăudaţi de oficialii americani cu orice ocazie, au nevoie de vize. Pană acum, toate demersurile în scopul eliminării vizelor au eşuat. Deşi preşedintele american pare să susţină cererile noilor membri UE, Congresul este cel care fixează criteriile pe care ţările trebuie să le îndeplinească pentru eliminarea vizelor. Pe fondul preocupărilor referitoare la terorism şi la imigraţia clandestină, pare puţin probabil ca legea americană să fie schimbată în favoarea noilor state membre UE . În ciuda acestor reticenţe, preşedintele Bush pare că va fi întampinat cu mai multă căldură, joi, la Budapesta, unde are ocazia să rostească un speech asupra uneia dintre temele sale preferate: lupta victorioasă a fostelor ţări comuniste pentru democraţie şi libertate, şi analogiile dintre aceasta şi lupta pentru libertate a poporului irakian. Deşi şi-a retras trupele din Irak cu un an în urmă şi nici nu contribuie în nici un fel la reconstrucţia Irakului, Ungaria va fi, probabil, salutată ca un susţinător de nădejde al campaniei americane, alături de celelalte ţări est-europene, printre care şi Romania, ai căror militari continuă să moară în Irak şi Afganistan.
  •   2006-06-21
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.