Social

Presedintele Frantei, demis cu o majoritate de doua treimi

Parl
amentul francez a aprobat, ieri, un amendament constitutional care extinde puterea Legislativului de a demite un presedinte si permite judecarea sefului statului imediat dupa incheierea mandatului, relateaza AFP. Aceasta masura a fost unul dintre cele trei amendamente votate in Camera Inferioara a Parlamentului si in Senat, la Versailles, si incheie o campanie sustinuta de presedintele francez Jacques Chirac , aflat la sfarsit de mandat . Masura confirma imunitatea presedintelui in timpul mandatului, insa prevede ridicarea acesteia dupa ce seful statului nu mai detine aceasta functie. Angajamentul lui Chirac a urmat unor acuzatii formulate impotriva sa, in perioada 1977-1995, in care a fost primar al Parisului, pe care insa le-a respins. Amendamentul a fost aprobat, dupa cum era de asteptat, de o majoritate necesara de trei cincimi. Legea permite inlaturarea din functie a presedintelui daca acesta "nu si-a indeplinit obligatiile prevazute de mandatul sau", cu o majoritate de doua treimi in ambele Camere ale Parlamentului. Anterior, un presedinte putea fi inlaturat din functie doar pentru tradare. Parlamentul a mai confirmat alte doua amendamente constitutionale, unul pentru acordarea dreptului de vot in cadrul unui referendum pentru autodeterminare din Noua Caledonie, numai persoanelor care au locuit pe acest teritoriu inainte de noiembrie 1998, si unul pentru scoaterea din Constitutie a pedepsei cu moartea, abolita in 1981.
  •   2007-02-20
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.