Social

Pestele, aliment ideal pentru sanatate

Pe tot globul, popoarele consuma peste! Pregatit rasol, la cuptor, prajit, ciorba, bors sau la gratar, pestele este un aliment foarte gustos. In privinta efectelor sale terapeutice, expertii in nutritie au scris mii de de specialitate.

Dieta cu carne de peste ne revigoreaza! Ca o valoroasa sursa de vitamine (A,D,E, complexul B), acizi grasi Omega-3 si de minerale (calciu, fosfor, iod, sodiu, potasiu, seleniu), pestele, in general, ne ajuta sa fim mai sanatosi.

In privinta speciilor cu carne alba si cu putine calorii (este vorba de pestele de apa dulce - salaul, stiuca, platica) acestea pot fi incluse in lista alimentelor care ne protejeaza inima, ne ajuta sa scadem in greutate si sa ne pastram acuitatea vizuala.

Sigur, si pestele gras (somonul, tonul) contine substante benefice pentru organism: proteine, vitamine din complexul B si acizi grasi Omega-3, esentiali pentru buna functionare a celulelor din organism.

Nutritionistii recomanda o dieta cu mai mult peste celor care depun eforturi fizice si intelectuale deosebite, copiilor in perioada de crestere si viitoarelor mamici. Dieta cu peste sarac in grasimi, cu carne alba combate bolile de inima, artrita, sanatatea , cancerul si depresia, mai ales la persoanele varstnice. Iata cum actioneaza sursele de Omega-3 in bolile de inima. In Franta s-au efectuat cercetari vaste asupra efectelor hranei cu Omega-3. Timp de 11 ani au fost supravegheati 550 de medici.

In grupul celor care consumau peste gras, cel putin o data pe saptamana, s-au­ constatat cu 50 la suta mai putine decese cauzate de de origine cardiaca. La alt grup, caruia i s-a administrat suplimente nutritive cu acizi grasi esentiali Omega-3, s-au remarcat cu 50 la suta mai putine cazuri de infarct miocardic mortale.

Pacientii care au urmat un tratament cu capsule cu grasime de peste, cu sau fara Vitamina E , decesul datorat bolilor de inima s-a diminuat cu un procent apreciabil - 30 la suta. Cand Vitamina E a fost administrata fara acizii grasi Omega-3 n-a avut niciun efect.

Sfatul nutritionistilor

Fireste, trebuie sa mancam mai mult peste! In opinia specialistilor, pentru a ne mentine in forma trebuie sa consumam, zilnic, 1 g de Omega-3. In cazul bolilor grave, cantitatea creste diferentiat, dupa recomandarea medicului. Sunt pesti care nu contin Omega-3 (calcanul, de exemplu).

In schimb, alta categorie, cum este somonul de Atlantic, contine 1,2 g acizi Omega-3, la 100 g. Nutritionistii ne recomanda sa nu gatim pestele la cuptorul cu microunde, pentru ca, in acest fel, se distruge o buna parte din valoarea sa nutritionala.

Pestele alb contine mai putine grasimi si de aceea are un gust mai . Daca il preparam cu mai multe condimente si ulei de masline, inabusit la cuptor, pestele va fi foarte gustos si sanatos. In general, pestele alb se poate asezona cu pilaf din legume sau orez, cu adaos de cimbru, rozmarin, usturoi, morcovi, patrunjel si lamaie. Preparatele in aspic sunt remarcabile la gust si nu creeaza deloc probleme.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea