Social

#Andrei-Marian Stoian #elev romania #stele variabile #performante uimitoare #stele #elev

Performante uimitoare! Un elev din Romania a descoperit o stea variabila

Andrei-Marian Stoian este un elev din comuna Schela, pasionat de stiinta. La inceputul acestui an, Andrei, a descoperit o stea variabila pe care a denumit-o "Schela V1", dupa numele localitatii în care locuieste.

Tanarul in varsta de 16 ani a reusit aceasta performanta la Observatorul Astronomic din comuna Schela, pe care l-a amenjat cu ajutorul parintilor si al Primariei din localitate.

Descoperirea stelei variabile Schela V1 este rezultatul unei serii de observatii astronomice (survey fotometric) realizate în ultimele luni ale anului 2016.

"M-am simtit mandru de mine si m-am bucurat de aceasta descoperire despre care nimeni nu stia. Avand privilegiul de a numi steaua asa cum am dorit eu, am preferat sa o numesc "Schela" pentru ca asa am simtit, ca numele comunei mele sa apara pe cer", a declarat emotionat Andrei-Marian Stoian, pentru libertatea.ro.

Schela V1 este o stea variabila de tip Delta Scuti, din constelatia Auriga, a carei variatie este de ordinul orelor ca urmare a unor procese interne din interiorul stelei. Toate aceste date au fost raportate catre Asociatia Americana a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internationala a stelelor variabile (International Variable Star Index), confirmandu-se astfel descoperirea, scrie libertatea.ro.

Andrei nu este insa la prima performanta de acest gen. Tanarul, pasionat de astrologie din 2010, a mai descoperit in octombrie 2016, împreuna cu muzeograful Ovidiu Tercu, la Observatorul Astronomic din Galati, doua stele variabile denumite Galati V8 si Galati V9.

Surse foto: wikipedia.org, libertatea.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea