Social

Pensiile, in pericol

In urmatorii cinci ani, Romania ar putea intra in incapacitate de plata a pensiilor. Acest lucru se va intampla daca se mentine nivelul actual al pensiilor si al numarului contribuabililor, care va avea ca efect cresterea deficitului bugetului de stat pana la 6-7% din PIB.
Mihai Seitan , presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) este de parere ca sistemul autohton de sigurari sociale este de tip Caritas. "Atat timp cat numarul contribuabililor era mai ridicat decat cel al beneficiarilor, sistemul a mers foarte bine. Dupa 1990, urmare a reducerii natalitatii si cresterii numarului de pensionari, sistemul a inceput sa dea semne de oboseala. Actualul Guvern incearca sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, o adevarata bomba sociala cu ceas", a afirmat Mihai Seitan.

MODIFICARI. Executivul va modifica legea privind fondurile de pensii administrateprivat si legea privind pensiile ocupationale. De asemenea, se preconizeaza o revizuire a prevederilor Codului Muncii, astfel incat acesta sa fie mai flexibil, sa atraga mai multi contribuabili in sistemul asigurarilor sociale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea