Social

Pe domnii Nastase si Vacaroiu ii vom schimba la toamna

Restructurarea guvernului, schimbarea lui Nastase si Vacaroiu din fruntea Camerelor, modificarea legislatiei, infiintarea comunitatii de informatii. Premierul amina aceste decizii pentru la toamna. Intr-un interviu acordat ziarului nostru, primul-ministru vorbeste despre relatia cu Basescu, despre relatiile din coalitie si despre o eventuala fuziune cu PD.

2: Din datele facute publice rezulta ca veniturile incasate la buget in acest an sint de circa 19%. Pe de alta parte, Mugur Isarescu spune ca veniturile colectate raportate la PIB sint mai mici decit in aceeasi perioada a anului trecut. Cum va explicati acest lucru?
Calin Popescu Tariceanu: Am sa va spun ceva. In primul rind, analiza pe care, ca guvern sau din perspectiva Ministerului de Finante si a mea, o fac intotdeauna este modul in care se realizeaza veniturile planificate la buget si nu neaparat u PIB, pentru ca buna colectare este primul criteriu.

Prin urmare, comparatia pe care noi am facut-o cu perioada similara a anului trecut si din aceasta perspectiva este nu numai o crestere nominala , ci si o crestere reala in termen net.

2: Cu cit se va diminua CAS-ul in 2006, cu 3 la suta, cum a sustinut ministrul de Finante, sau cu la suta, cum sugerati dvs. zilele trecute?
C.P. Tariceanu: Nu am cazut de acord inca, pentru ca nu am avut inca o discutie care sa ne aduca in situatia de a lua o decizie. Pe de-o parte, exista, si la nivelul ministrului de Finante, si in intentia mea ideea de a face o diminuare cit se poate de substantiala a contributiilor de asigurari sociale, in asa fel incit sa ajutam si mai mult munca la negru sa iasa la suprafata.

Cota actuala face pe foarte multi angajatori si angajati sa gaseasca formule pentru a evita sa plateasca aceste taxe. Una din formule este folosirea regimului microintreprinderilor.

2: De ce nu ati facut invers? De ce nu ati scazut prima data CAS-ul si apoi sa introduceti cota unica de 16 la suta?
C.P. Tariceanu: In primul rind, ceea ce avem noi nevoie este sa stimulam munca la nivelul angajatilor prin diminuarea impozitelor. CAS-ul este suportat intr-o pondere diferita si de angajat, si de angajator. In primul rind, am vrut sa stimulam munca si sa ajutam intreprinderile sa se capitalizeze.

Inflatia ridicata de pina acum a avut un efect devastator la nivelul capitalizarii intreprinderilor.

Eu consider ca fundamental pentru Romania este asigurarea unui loc de munca tot mai bine platit, nu asigurarea unei protectii sociale care sa il incurajeze pe cetatean sa stea acasa in loc sa-si caute un loc de munca.

2: Ministrul Laszlo Borbely a declarat 2006 "anul infrastructurii". Ce ar putea sa insemne asta? Veti da o sansa mai mare autostrazii Bechte
C.P. Tariceanu: Nu pot sa am preferinta pentru un contract sau altul.

Dar din cauza unor contracte de tip Bechtel, Vinci, Strabag etc., care toate au incalcat legislatia privind achizitiile publice, in acest moment avem probleme in relatia cu UE si unul din semnalele pe care le-am primit este legat de necesitatea schimbarii legii achizitiilor publice, astfel incit asemenea lucruri sa nu se mai repete.

Nu am nici un parti pris pentru niciuna dintre autostrazi, dar eu am niste obligatii pe care trebuie sa le onorez - Coridorul 4 Paneuropean, dar vom continua cu celelalte, care sint deja demarate, cum ar fi si autostrada Bechtel . In aceste zile facem o analiza profunda pe fiecare minister

2: Veti face o analiza a guvernarii pentru perioada de pina acum?
C.P. Tariceanu: Desigur. O analiza a guvernarii o fac permanent si pot spune ca in aceste zile chiar sint in faza de a face o analiza mai profunda pe fiecare minister.

Pentru toti membrii cabinetului si pentru mine a fost o provocare ideea de a face un guvern cu persoane care n-au avut o experienta prealabila guvernamentala. A fost un risc pe care mi l-am asumat de la inceput. In acest context, probabil ca nu toti ministrii au avut acelasi randament de la inceput.

2: Dati-va o nota, dumneavoastra ca premier si guvernului in ansamblu.
C.P. Tariceanu: Notele nu le dam noi, le da presa. Nu pot sa ma transform in jurnalist astazi. Pot spune altceva in termen de note. Sigur ca, implicit, fiecare ministru obtine si o nota.

Si daca voi avea un ministru care va obtine nota 6-7 la evaluarea pe care o fac, voi spune ca este un ministru mediocru, daca vrem sa fim malitiosi, sau bun, daca vrem sa fim ingaduitori. In aceasta perioada am nevoie de ministri foarte buni. Am nevoie de ministri care sa treaca de nota 8.

2: Cind veti face restructurarea guvernului?
C.P. Tariceanu: Restructurarea guvernului presupune o operatie mai ampla de reorganizare si, in contextul politic actual, in nici un caz inainte de raportul de monitorizare din toamna.

2: Dar remanierea?
C.P. Tariceanu: Remanierea pot sa o fac din prima zi pin in ultima zi a mandatului. Asa incit nu o voi anunta dinainte.

2: Exista imaginea ca presedintele isi permite sa va critice, nu neaparat personal, dar ca activitate guvernamentala, in timp ce dvs. sinteti foarte retinut. De ce nu aveti curajul sa raspundeti intr-un fel sau altul?
C.P. Tariceanu: Fiecare om are stilul lui. Eu consider ca functia de premier comporta o responsabilitate enorma.

2: Ca si cea de presedinte.
C.P. Tariceanu: Da, si cea de presedinte. Eu vorbesc acum in ceea ce ma priveste. Ca atare, un prim-ministru trebuie sa fie perceput ca un om care isi asuma responsabilitatile pe care le are si nu ca un om care face deliciul presei prin afirmatiile pe care le face in legatura cu celelalte personalitati politice, cu ceilalti actori politici, cu celelalte institutii.
Ideea unor replici la niste afirmatii de multe ori scoase din context nu este o imagine cu care sa fie asociat premierul.

2: Este vorba de o perceptie la nivelul opiniei publice si nu de deliciul presei.
C.P. Tariceanu: Perceptia s-a creat cu ajutorul presei. Nu vreau sa critic presa, dar relatia dintre presedinte si premier nu trebuie perceputa ca una de confruntare.

2: Cind v-ati intilnit ultima data cu presedintele?
C.P. Tariceanu: Acum 6 zile.

2: Legat de Comunitatea de Informatii. Exista vreo posibilitate sa fie adoptata legislatia necesara pina la sfirsitul acestei sesiuni?
C.P. Tariceanu: Am discutat si cu presedintele pe aceasta tema. Si nici el nu a manifestat in nici un fel aceasta intentie. Tinind cont ca este vorba de un proiect destul de important, nu avem timp. Proiectul nu e conturat inca. Ramine pentru sesiunea extraordinara sau pentru toamna.

Pe domnii Nastase si Vacaroiu ii vom schimba la toamna

2: Cind credeti ca veti putea sa-i schimbati pe dl Vacaroiu si pe dl Nastase din fruntea celor doua Camere?
C.P. Tariceanu: Exista la nivelul Aliantei un consens clar in aceasta privinta. Din pacate, timpul pe care il avem la dispozitie acum nu este de natura sa permita acest lucru pina la incheierea acestei sesiuni, asa incit acest lucru va intra pe agenda la inceputul sesiunii viitoare, in toamna.

2: In ce masura sinteti de acord cu criticile pe care Orban le-a adus PD, critici explicite, si ma refer la afirmatia ca PD evita asumarea guvernarii 100%.
C.P. Tariceanu: Multi dintre colegi sint excesiv de influentati de impactul informatiilor care apar in media si reactioneaza de multe ori sentimental si nu rational.

Exista o stare de preocupare a unora dintre colegii mei, iar eu incerc sa le explic ca logica care ar trebui sa ne conduca este aceea a unei obligativitati a colaborarii intre principalele partide din interiorul coalitiei, in speta conditia unei bune functionari a coalitiei depinde de buna functionare a Aliantei.

Sigur ca unele chestiuni marunte la nivel local se pot amplifica si pot ajunge la nivel central. Eu consider ca unele dintre reactiile care au aparut in presa din partea PD au fost create si din cauza febrei electorale dinaintea alegerilor din interiorul partidului. Cea mai buna masura de a vedea cum functioneaza si coalitia, si Alianta este votul de la asumarea raspunderii. Rezultatul il stiti foarte bine.

2: Dar a trecut Congresul PSD, Conventia PD, pardon, si totusi PD isi mentine pozitia legata de Consiliul de administratie al TVR si SRR. Aici e o chestiune in care PNL si PD sint in pozitii adverse.
C.P. Tariceanu: Cred ca, sigur, eu nu vreau sa credeti ca noi sintem intr-o formula de unanimitate care probabil ar fi chiar paguboasa.

Fiecare are dreptul sa-si exprime un punct de vedere si aici punctul de vedere pe care vreau eu sa il exprim este urmatorul: numirile pe care noi le-am facut, numirile persoanelor, desemnari, imi cer scuze, ca nu au fost numiri, au fost desemnari, au tinut cont de citeva considerente.

In primul rind, am spus ca mi se pare necesar a scoate serviciile publice de radio si televiziune de sub controll si influenta politica. In acest sens, am facut desemnari pe oameni care nu sint din cercul de influenta a partidelor, a PNL-ului, in speta, vorbesc in numele PNL-ului.

Am vorbit despre necesitatea separarii functiei de director general de cea de presedinte al Consiliului de administratie. Stiu ca exista o propunere legislativa pe care comisiile de la Senat si Camera o vor lua in discutie. E un lucru pe care il sustin, imi mentin acest punct de vedere.

2: Sinteti de acord sa modificati in toamna, la sesiunea din toamna, legea celor doua institutii?
C.P. Tariceanu: Desigur. Eu cred ca e necesara, in primul rind, separarea functiei de presedinte de consiliu de cea de director executiv, iar in al doilea rind, cred ca toata societatea civila este libera sa faca propuneri daca se considera necesar, pentru a se incerca o formula mai buna decit cea de astazi, in privinta structurii Consiliului de administratie. Nu sint partizanul unui control politic asupra Consiliului de administratie.

2: Si exista posibilitatea ca din toamna, conform noilor legi ale celor doua institutii, consiliile de administratie sa sufere o modificare.
C.P. Tariceanu: Exista aceasta posibilitate si vreau sa va spun ca modul in care am actionat acum denota clar ca vrem sa respectam un principiu. Cei care au fost nominalizati din partea PNL nu au o culoare politica. Ne-am ghidat, mai mult decit atit, am fost receptivi la sugestiile venite din partea societatii civile.

Nu am vrut sa numim un apropiat al partidului sau un om de incredere al partidului pentru a continua cu politizarea acestor institutii.

Eu, care am o experienta de media foarte lunga, stiu ce inseamna serviciul public si vreau sa va spun ca in acest spirit am luat decizia, considerata de unii curajoasa si de altii riscanta, de a anula modalitatea prin care banii publici, fondurile publice au fost folosite pentru publicitate pentru cumpararea bunavointei media.

Am luat aceasta decizie, stiti foarte bine ca au fost folosite nu mai putin de 65 de milioane de euro, care s-au cheltuit de diverse institutii publice. In acest sens, am fost deschis, am discutat cu reprezentantii presei, cu cei ai ONG-urilor pe acest subiect si o voi face si in continuare.

Fuziunea PNL-PD ar fi cea mai inteligenta miscare politica pe termen lung

2: Care sint solutiile de viitor ale PNL pentru urmatoarea perioada, din punct de vedere strategic?
C.P. Tariceanu: In privinta modului in care ne putem imagina strategia PNL-ului in perioada urmatoare, trebuie tinut cont si de actuala conjunctura politica. Este si motivul pentru care am evocat, de trei ori in public, disponibilitatea de a merge mai departe cu consolidarea Aliantei , pina la realizarea unei fuziuni.

In acelasi timp, ma simt obligat sa spun ca membrii PNL nu sint dispusi - si nu o spun ca o reflectare a punctului meu de vedere personal, este un sentiment impartasit de o mare parte a colegilor mei, de o majoritate covirsitoare - nu sint dispusi sa renunte la principiile si ideile in care au crezut si pentru care au venit in PNL. Partidul National Liberal nu este un partid de oportunisti.

In conditiile acestea, sigur ramine de vazut cum s-ar putea face o fuziune cu PD, dar noi am facut o propunere de multa vreme si de data aceasta mingea e in terenul partenerilor nostri si ei vor trebui sa ia o decizie in acest sens.

Cred ca ar fi cea mai inteligenta miscare politica pe termen lung care ar permite consolidarea unei formatiuni politice de centru-dreapta in Romania, ca o alternativa la un partid de stinga care este astazi PSD-ul, dar nu sint convins ca miine va fi tot PSD-ul de astazi, dar oricum in Romania va exista intotdeauna un partid de stinga.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea