Social

Patru miliarde de dolari, "palmate" de guvernul irakian

În
vreme ce violenţele interconfesionale au atins un nivel fără precedent la Bagdad, corupţia a atins un prag greu imaginabil, un oficial american apreciind că fraudele cu fonduri publice au ajuns la suma de patru miliarde de dolari. În Irak, corupţia s-a extins "la toate nivelurile" în guvernul relativ nou condus de primul-ministru Nuri al-Maliki , Ginger Cruz, american, inspector general adjunct în Biroul Inspectoratului Special pentru Reconstrucţia Irakului, apreciind că fraudele cu fonduri publice comise s-ar cifra la patru miliarde de dolari. Acest organism a fost creat în ianuarie 2004, în cadrul eforturilor Administraţiei Bush de a ajuta Irakul să lupte împotriva corupţiei. Declaraţia lui Cruz a fost citată de agenţia Reuters, ea intervenind după ce ziarul libanez "L'Orient - Le jour" a publicat un articol pe aceeaşi temă. Intitulat "Corupţia - o cangrenă în Irak, autorii fiind de neatins", articolul îl cita pe şeful comitetului desemnat să juguleze acest fenomen, care sublinia că, în prezent, corupţia a atins un nivel fără precedent, iar cei ce comit actele de corupţie sunt aproape de neatins" datorită lipsei mijloacelor adecvate. Ginger Cruz a anunţat că Biroul Inspectoratului Special pentru Reconstrucţia Irakului va înainta Congresului SUA un document în care se arată: "Corupţia este o provocare imensă pentru guvernul de la Bagdad". "Este o problemă foarte, foarte serioasă. Corupţia este evidentă la toate nivelurile guvernului..., la toate ministerele", declara Cruz, care a adăugat: "Probabil că este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă irakienii". În acest sens, el a menţionat cazurile de contrabandă cu petrol într-o ţară în care exporturile de ţitei reprezintă aproape unica sursă de venituri ale guvernului şi constituie baza relansării economiei. Dintr-o atare perspectivă, cand a fost învestit, noul ministru al petrolului a promis că va elimina contrabanda cu ţitei şi produse petrolifere şi a vorbit despre transparenţa fondurilor. "Nu s-a întamplat mai nimic, aşa încat Ginger Cruz reamintea că Washingtonul a avertizat că dacă, în continuare, corupţia se menţine la aceleaşi cote, implicaţiile asupra eforturilor de stabilizare a ţării "ar putea fi devastatoare". De altfel, o comisie formată din anchetatori aparţinand tuturor ministerelor a apreciat că pierderile suferite din cauza corupţiei sunt de patru miliarde de dolari. În ce-l priveşte, Biroul Inspectoratului Special pentru Reconstrucţia Irakului anchetează 86 cazuri de fraudă, mită, deturnare de fonduri şi furt legate, toate, de reconstrucţia ţării.
  •   2006-07-11
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.