Social

Otrava din bauturile racoritoare frumos colorate

Abuz
urile de bauturi racoritoare pot duce la deteriorarea sanatatii, victimele cele mai expuse fiind copiii. Dupa o jumatate de ora de la consumul unui pahar cu suc, micutii trebuie sa se spele pe dinti. Zilele toride din aceasta vara au crescut consumul de bauturi racoritoare de tot felul, care se gasesc in comert. Frumos ambalate, sucurile pot ascunde taine care afecteaza sanatatea, daca sunt consumate in mod constant. Savuram prea des sucuri, bauturi energizante, bere si uitam ca niciuna dintre aceste licori nu face bine organismului asa cum face apa. Dar ce pierdem si ce avem de castigat din acest "razboi" al sucurilor cu banala apa? "Apa este un element indispensabil vietii. Pentru unul din sase oameni, din intreaga lume, accesul la apa potabila este o adevarata problema existentiala, iar pentru de doua ori mai multi oameni, serviciile de salubrizare sunt un beneficiu inexistent. Din 1970 si pana acum am pierdut 40% din rezervele de apa potabila si nici macar nu ne-am dat seama. In anul 1990 s-a inregistrat o scadere a procentului populatiei lipsite de apa cu 2% si o scadere a procentului populatiei lipsite de serviciile de salubrizare cu 5%. Cu toata aceasta scadere, numarul consumatorilor lipsiti de acest bun se afla intr-o continua crestere (peste 60 milioane de persoane), din cauza urbanizarii. Drepturile omului prevad necesitatea ca nimeni sa nu fie exclus de la beneficiul apei, mai ales pe motive de saracie. Pentru satisfacerea necesitatilor de baza, orice persoana are nevoie de accesul zilnic la cel putin 20 de litri de apa. Este o realitate faptul ca serviciile rurale de apa potabila sunt cu mult in urma celor urbane. In timp ce in tarile dezvoltate consumul de apa potabila este de 10 ori mai mare decat este necesar, Romania se confrunta in acest domeniu cu mari probleme, existand sute de mii, chiar si milioane de oameni care nu au acces la apa potabila", ne-a declarat PR managerul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor Romania (APC), Laura Pascu . Cu privire la problema apei potabile, autoritatile statului ar trebui sa intareasca programele nationale privind imbunatatirea aprovizionarii, dar si a calitatii apei potabile, eliminand astfel fenomenul lipsei de aprovizionare cu apa pentru toti consumatorii. Sucurile otravesc si deshidrateaza Sucurile din fructe pot parea sanatoase, insa continutul de zahar si aditivi nocivi sunt un real pericol in special pentru copii. Nutritionistii recomanda copiilor sa bea mai multa apa si doar ocazional sucuri „colorate", fie ele chiar imbunatatite cu vitamine. In unele scoli din tarile Uniunii Europene se va interzice vanzarea acestor produse, asigurandu-se in schimb accesul la noi surse de apa. Bauturile preparate in casa, din fructe proaspete si apa plata sau carbogazoasa, sunt o solutie pentru a determina copiii sa bea ceva sanatos. Un pahar umplut cu doua treimi apa si o treime suc al unor fructe este o bautura sanatoasa si va fi si atractiva pentru micuti daca se adauga un pai si o umbreluta pentru aspect. Copilul va fi atras, cu siguranta, de felul in care este prezentata bautura si o va savura pana la ultima picatura. Sucurile naturale, potrivit medicilor stomatologi, in componenta carora zaharul face tandem cu fructele, strica dintii copiilor, fapt pentru care nu este recomandat mai mult de un pahar pe zi in cazul celor mici. Daca astfel de sucuri vor fi date in mod repetat copiilor, in timp se va observa ca smaltul dintilor se distruge si dantura incepe sa se sfarame incet-incet. Este necesar ca, dupa o jumatate de ora de la consumarea unui pahar cu suc ce contine zahar in exces si, pe deasupra, mai este si acidulat, dintii micutului sa fie spalati. Pe perioada verii, copiii trebuie sa bea mai multa apa ca in celelalte anotimpuri. Asta se intampla din cauza temperaturilor ridicate, care in acest an ne-au dat de furca. Pe canicula, daca beau prea multe sucuri si putina apa, cei mici risca sa se deshidrateze, dand semne vizibile de oboseala, acuzand dureri de cap, iar puterea de concentrare se diminueaza. De altfel, nu doar acestea sunt riscurile consumului excesiv de bauturi racoritoare procurate din comert. Obezitatea este o alta "buba" a acestor obice­iuri nesanatoase. Necesarul de apa zilnic pentru adolescentele cu varste cuprinse intre 9 si 13 ani este de 1,5 litri de apa pe zi, iar adolescentii trebuie sa consume cu 400 de mililitri mai mult in zilele toride de vara. Un alt motiv pentru care nu trebuie sa facem abuz de bauturile racoritoare este prezenta in compozitie a aditivilor – produsi chimici de sinteza – meniti sa imbunatateasca gustul, culoarea si sa prelungeasca valabilitatea produselor. Fara excese la bauturi energizante Cand solicitarile cotidiene devin apasatoare, oamenii au obiceiul sa recurga la mici "artificii" pentru a inlatura oboseala si a-si recapata energia necesara unei zile. Si a­tunci se consuma bauturi energizante pe baza de taurina , care au aparut si pe piata romaneasca. "Producatorii de astfel de bauturi recomanda consumatorilor sa consulte medicul inainte de a le bea, deoarece este posibil sa fie sensibili la unele dintre ingrediente. Cei sensibili la cafeina, copiii, femeile insarcinate si cele care alapteaza nu trebuie sa consume bauturi energizante, deoarece cafeina se elimina mult mai lent din corpul lor si al fatului. Avand in vedere ca o cutie cu bautura energizanta contine tot atata cofeina cat o ceasca de cafea, o putem consuma la aceeasi varsta la care incepem sa bem cafea. Trebuie sa fim constienti in acelasi timp ca nu trebuie sa consumam mai mult de patru cutii pe zi. In activitatile sportive solicitante, acest produs se consuma cu 30 de minute inainte de inceperea lor, urmand ca apoi sa se consume apa sau bauturi racoritoare. Din cercetarile unor oameni de stiinta si doctori din domeniul toxicologiei, medicinei interne si psihologiei, doctori din domeniul sportului, autoritati din domeniul sanatatii, care au analizat ingredientele bauturilor energizante, s-a ajuns la concluzia ca acestea nu dauneaza sanatatii. Ca si cafeina, nu produc dependenta, ci au doar efect de stimulare", ne-a explicat PR managerul APC, Laura Pascu. In schimb, daca sunt consumate in exces, aceste licori pot produce necazuri organismului nostru. Si totusi, bauturile energizante pe baza de taurina sunt recunoscute pentru cantitatea mare de energie pe care o furnizeaza in scurt timp. O astfel de bautura contine taurina – un aminoacid care de obicei este produs si de organismul uman, gasindu-se in special in muschi, creier, inima si sange. O persoana cu greutatea de 70 kg are in mod natural aproximativ 70 g de taurina distribuita pe tot corpul, adica de 70 de ori mai multa decat o cutie cu bautura energizanta, care contine 1.000 mg. Uneori, in conditii de stres sau de efort fizic, organismul uman elimina prin urina o cantitate mai mare de taurina si este posibil ca substanta sa nu mai fie sintetizata suficient. Atentie insa, o cutie cu bautura energizanta contine carbohidrati - 27 g de zahar (sucroza si glucoza) – avand o valoare energetica de 112.5 kcal. Berea, un "aliment"? Berea este considerata de unii cercetatori un aliment, datorita continutului in glucide, proteine, vitaminele B1, B6, B3, B12, PP, E, acid folic, nicotinic, potasiu, magneziu etc. Un litru de bere echivaleaza cu o jumatate de kilogram de cartofi, 65g unt, 6 oua, 0,75l lapte sau un sfert de paine. Sunt mai multe sorturi de bere: berea blonda care se consuma in special vara datorita cantitatii mai mici de alcool continut si pentru ca inlocuieste microelementele pierdute prin transpiratie; berea bruna care se consuma mai ales in anotimpurile reci datorita continutului mai ridicat de alcool. In fine, berea speciala, care este de mai multe tipuri: fara alcool, pentru soferi (are maximum 0,3% alcool), hipocalorica, pentru diabetici (are maximum 1% glucide), bere cu continut redus de alcool, 1,5%, pentru tineri, dietetica, nutritiva si caramel . Un „barometru" al calitatii berii este spuma. "O spuma inalta, cu bule mici, care dureaza multa vreme, este adesea semnul unei beri de calitate. Daca marimea bulelor nu este uniforma, daca majoritatea lor sunt mari si, mai mult, daca spuma dispare repede, aveti motive sa credeti ca ceva este in neregula, probabil din cauza unei tehnici de fermentare defectuoase sau a unor materii prime de slaba calitate. Daca o spuma initial inalta dispare rapid, acest lucru se poate datora faptului ca berea v-a fost servita prea calda sau ca paharul nu a fost bine spalat si are depozite invizibile de grasime sau detergenti. Spuma unei beri de calitate trebuie sa fie: alba, densa, cu inaltimea de 30-40 mm, persistenta timp de minimum trei minute, insotita de perlaj constant. Dupa disparitie, lasa pe pahar o urma alba, dantelata", a mai explicat PR managerul APC, Laura Pascu. La randul sau, culoarea poate oferi informatii asupra maltului folosit. Berea facuta exclusiv din malt pilsner are o culoare galbena, in diverse nuante. Tipurile de bere care contin malt caramelizat sau colorat, adica prajit, au culori de la brun, brun-roscat si rosu, pana la negru opac. Mirosul berii ofera insa informatii valoroase asupra felului in care a fost fermentata, ce fel de hamei s-a folosit etc. Simtul olfactiv al oamenilor este foarte sofisticat. In general, se discern intre 3.000 si 4.000 de mirosuri diferite. Berea proaspata poate avea un miros vegetal, asemanator legumelor fierte, in timp ce berea care s-a invechit incepe sa aiba un miros de neconfundat, acela de carton ud sau de piele. Nici ambalajul nu este de neglijat, de aceea este recomandata imbutelierea acestei bauturi in sticla, fiindca este mai buna decat cea de la pet (polietilen tereftalat). Exista patru factori importanti care determina perioada de pastrare a unei beri: lumina, tipul de sticla folosit la ambalare, temperatura si timpul. Perioada de pastrare in raft a unei beri este de 90 de zile pentru berile imbuteliate care au fost pasteurizate, dar se recomanda sa fie consumata pana la 60 de zile. Pentru berea de butoi, nepasteurizata, perioada de pastrare este de 30 de zile. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum sa ai o viata sanatoasa.
  •   2007-08-27
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila:  Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii