Social

Ori gustos, ori sanatos

Cei
mai multi dintre noi confunda calitatea nutritionala cu gustul bun, sustine Gheorghe Mencinicopschi , directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In Uniunea Europeana sunt admisi, in prezent, 315 aditivi alimentari si 2.600 de arome naturale si artificiale. Lista va fi reevaluata si, ca urmare, multi dintre aditivii care s-au dovedit a fi periculosi pentru sanatate vor fi interzisi in toate tarile comunitare. Pe langa potentialul cancerigen pe care il au, parte din ei, cei mai "blanzi" provoaca iritatii ale pielii, stari de voma si probleme comportamentale. Specialistii ne avertizeaza sa nu cumparam un produs daca indicatiile de pe eticheta sunt incomplete sau nu sunt scrise citet. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, din Bucuresti, ne-a declarat ca intrarea acestor aditivi in circuitul alimentar se datoreaza unei evaluari ineficiente pe termen lung. "Principala problema o reprezinta lipsa testelor de toxicitate cronica. Specialistii au analizat si studiat initial numai toxicitatea acuta, efectele imediate asupra sanatatii". Adevaratele necazuri apar in cazul toxicitatii cronice. „Efectele secundare nu se observa imediat dupa ce consumam alimente «bogate» in aditivi, insa dupa ce consumam frecvent aceste produse, efectele negative asupra sanatatii sunt majore", a afirmat dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta ne-a mai spus ca aditivii nu au fost analizati pe doze zilnice, pentru fiecare persoana, ci doar in doze pe aliment. Astfel, o persoana poate asimila de-a lungul unei zile acelasi aditiv din mai multe produse alimentare. Ingrijoratoare e tendinta actuala a producatorilor de a masca compusii periculosi cu ajutorul unor denumiri stiintifice. Conform legii, pe eticheta produsului trebuie sa fie trecut aditivul folosit, fie sub forma codului alfa numeric (E102, E132, E129 etc.), fie sub denumirea chimica (tartrazina, amarat sau eritrozina). Tot mai des se opteaza pentru ultima varianta, producatorii bazandu-se pe faptul ca o denumire incalcita nu spune nimic cumparatorului, in timp ce titulatura de "E" trage un semnal de alarma. Legumele si fructele stropite sunt de doua ori mai periculoase. Cum alimentele fara coloranti sunt tot mai rare pe piata, suntem sfatuiti sa ne orientam spre produsele ecologice. Chiar daca in perioada verii sunt recomandate cat mai multe fructe si legume, nici acestea nu sunt scutite de contaminanti, precum reziduurile de ingrasaminte chimice si pesticide sau metale grele. Specialistii ne atentioneaza ca legumele si fructele stropite sunt de doua ori mai periculoase decat produsele care contin aditivi. Dr. Mencinicopschi a precizat ca oamenii confunda calitatea nutritionala cu gustul bun. Insa nu trebuie sa ne lasam tradati de aceste aspecte. Cand consumam lichide, de preferat este apa plata, iar fructele sa fie proaspete. In curand, va fi lansata o campanie de informare care precede interzicerea acestor aditivi. "In momentul in care cei de la Ministerul Sanatatii vor spune cutare aditiv este interzis, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va urmari sa fie respectate regulile. La randul ei, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor se va ocupa de verificarea etichetelor. Va fi o campanie de informare prin care se va atrage atentia ca urmeaza sa fie interzisi anumiti aditivi. Cand se va lua decizia si va fi comunicata in jurnalul european oficial, din acel moment va fi interzisa folosirea acestor aditivi", ne-a declarat Radu Roatis, presedintele ANSVSA. Tinerii de maine nu vor mai putea sa faca deosebirea intre o rosie cultivata in curte si una crescuta cu ajutorul ingrasamintelor chimice, tocmai pentru ca le va lipsi etalonul natural. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare La ce ne uitam cand alegem un produs Citirea etichetei este obligatorie. Daca aceasta nu contine un scris lizibil, este mai bine sa nu achizitionam produsul respectiv. Daca atunci cand citim eticheta nu intelegem semnificatia a cel putin trei dintre ingredientele continute, atunci nu trebuie sa cumparam acel aliment. Trebuie sa fim atenti la culoare. Aceasta nu trebuie sa fie prea intensa. Gustul si mirosul nu trebuie sa fie agresive. Aditivii creeaza dependenta. Specialistii ii avertizeaza pe parinti cu privire la pericolul pe care il constituie continutul de aditivi din dulciuri si bauturi racoritoare asupra comportamentului micutilor. S-a observat ca hiperactivitatea, lipsa concentratiei, izbucnirile violente, agresivitatea micutilor sunt o consecinta a prezentei aditivilor in alimentele destinate acestora. In plus, aditivii creeaza dependenta. "Sindromul de hiperactivitate si deficit de concentrare, pe scurt ceea ce transforma un tanar intr-un copil-problema, nu ramane insa cantonat in copilarie. El poate trece in adolescenta si chiar la varsta matura, generand un comportament agresiv cu posibile deficiente psihice", a tras un semnal de alarma dr. Mencinicopschi.
  •   2007-07-16
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Schimba paradigma in cautarea unui job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe Romaniatv

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Aurelian Popescu: Tot ce trebuie sa stii despre asigurarea obligatorie a locuintelor

Expertul Acasa.ro, Aurelian Popescu, consultant de asigurari

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii