Social

Orezul brun si dieta anticancer

Orez
ul este hrana de baza in Asia de mai mult de 4.800 de ani, unde se cunosc mai mult de 8.000 de soiuri. Este una dintre cele mai bune surse de vitamine din grupul B, de magneziu , potasiu, fosfor. Prin continutul sau, orezul aduce un aport rapid de energie, fiind benefic pentru sistemul nervos . Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne explica: “Vitaminele din grupul B previn tulburarile nervoase si contribuie la transformarea glucozei in energie”. Orezul contine glucide lente care contribuie la eliberarea in organism a serotoninei, o substanta care da senzatia de bine a organismului si mentine in stare de activitate si vigilenta cortexul. Usor de digerat Cel mai bun este orezul brun, in care vitaminele si mineralele se gasesc in cantitate mai mare decat in cel alb. Astfel, 100 g orez brun ne furnizeaza 99 mg potasiu, 43 mg magneziu, 120 mg fosfor, 0,14 mg vitamina B1 , 1,3 mg vitamina B3 . Aceeasi cantitate de orez alb ne ofera doar 54 mg potasiu, 11 mg magneziu, 54 mg fosfor, 1 mg vitamina B3. Vitamina B1 dispare prin rafinare, de aceea orezul alb nu mai contine deloc. Un alt atu al orezului brun sunt fibrele alimentare – 1 g/100 g, fata de doar 0,1 g in cazul celui alb. 150 g orez brun fiert aduc 8% din necesarul zilnic de fibre pentru un adult. Datorita fibrelor alimentare, orezul contribuie la scaderea colesterolului. Efectul hipocolesterolemiant este dat insa si de orizanol, o substanta care reduce sinteza si absorbtia grasimilor in sange. Chinezii spun ca orezul este un aliment cald pentru stomac, fiind indicat mai ales atunci cand acesta este iritat, deoarece este digerat si asimilat foarte rapid. (continuarea in Jurnalul National )
  •   2007-06-20
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Schimba paradigma in cautarea unui job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii