Social

#de inchiriat #apartament chirie #chirie suedia #Stockholm #piata imobiliara

Orasul unde trebuie sa astepti 20 de ani pentru un apartament in chirie

Daca la noi piata este plina de apartamente oferite spr inchiriere, la preturi care mai de care mai nejustificate, exista si orase unde inchirierea unui apartament este un lucru mai complicat decat ar parea la prima vedere. Atat de complicat incat chiriasii sunt pe liste de asteptare de ani buni.

Un astfel de oras este Stockholm, capitala Suediei. Aici exista apartamente cu chirie controlata, adica pretul maxim la care se poate inchiria o locuinta este stabilit de administratia locala. Piata este atat de stabila incat, odata inchiriat un astfel de apartament - la un pret accesibil, chiar si pentru un venit modest - te poti astepta sa locuiesti acolo toata viata. Nu este astfel de mirare ca listele de asteptare pentru aceste apartamente sunt lungi, atat de lungi incat se intind si pe 20 de ani! Astfel, Suedia este ţara cu cea mai mare proporţie de locuinţe locuite de o singură persoană din UE.

In capitala Suediei, peste 500.000 de oameni vor să locuiască în apartamente cu chirie plafonată, adică de două ori mai mult decât în 2007, relateaza Business Magazin. Iar media de asteptare pentru un apartament este de 9 ani. Cei care nu vor să aştepte atât de mult au opţiunea de a închiria de la proprietarii de apartamente sau sa subinchirieze de la cineva care a reusit sa obtina un astfel de apartament in chirie. Dar contractul de inchiriere in acest caz este redus ca durata, in medie 1 an, deoarece cei care inchiriaza pot face acest lucru numai pentru un motiv întemeiat (călătoreşte în străinătate sau se mută cu un partener de viaţă), mai relateaza sursa citata. 

Un apartament de 66 mp se inchiriaza in medie cu 780 de dolari pe lună. În schimb, închirierea pe piaţa neagră (subînchiriat) poate ajunge la un preţ dublu, în ciuda reglementărilor existente. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea