Social

Orasul Koln, mai bogat dupa ce a impus prostituatelor "taxa placerii"

Ingeniosi, edilii orasului german Koln s-au gandit ca, in loc sa le faca o viata grea "pasarilor de noapte" ce populeaza cartierele in cautare de clienti, mai bine se folosesc de avantajele economice pe care acestea le pot aduce bugetului local. Astfel, autoritatile din Koln au introdus, in 2004, o taxa care viza initial cazinourile si alte afaceri din domeniul jocurilor de noroc, dar pe care, ulterior, au extins-o si in domeniul celei mai vechi meserii din lume, prostitutia . Denumita "taxa placerii" (Vergnuegungssteuer), impozitul impus "prestatoarelor de servicii intime" a reusit sa aduca in cufarul orasului 790.000 de euro, in 2005, si peste 828.000 de euro, in acest an, sume cu mult peste asteptarile edililor, relateaza Reuters. Chiar daca bugetul local are de castigat de pe seama acestei taxe, prostituatele nu sunt multumite de noua dijma. Fiecare dama de companie plateste lunar 150 de euro, dar acest lucru constituie un motiv de frustrare pentru prostituatele care lucreaza in regim part-time . Ele s-au plans ca este nedrept sa plateasca aceeasi suma ca si colegele care isi petrec foarte mult timp muncind. De accea, municipalitatea a introdus din acest an o taxa speciala de sase euro pentru practicantele acestei meserii care nu lucreaza atat de mult. Autoritatile au precizat ca multe dintre prostituate au prezentat documente care dovedesc ca lucreaza doar cateva zile pe luna, motiv pentru care noua taxa trebuia instaurata. Ideea autoritatilor din Koln este considerata si de americani o solutie viabila de a aduce bani la stat, dar si de a supraveghea activitatea prostituatelor si a fluxului de bani de pe piata neagra . Chiar daca numai in statul Nevada prostitutia a fost legalizata, in luna iunie senatorul republican Charles Grassley din statul Iowa a propus o lege prin care prostituatele sa fie obligate sa plateasca impozite, in caz contrar urmand sa fie trimise la inchisoare. Legea a fost aprobata de Comitetul Juridic din Senatul statului Iowa care a autorizat, pentru inceput, crearea unui birou special in cadrul unitatii de cercetari penale a Fiscului care sa se ocupe de punerea sub acuzare pentru "muncitoarele" care nu isi platesc darile la stat.
  •   2006-12-19
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.