Social

Ofiterii pot efectua acte premergatoare urmaririi penale

Propunerea de proiect al legii privind activitatea de informatii si contrainformatii prevede ca ofiterii de informatii "anume desemnati" pot efectua acte premergatoare cu privire la fapte infractionale ce au legatura cu amenintarile la adresa securitatii nationale.

Documentul mai prevede ca in cazurile de constatare a infractiunilor flagrante se procedeaza conform dispozitiilor Codului de Procedura Penala. Proiectul initial oferea agentilor posibilitatea de a desfasura astfel de operatiuni chiar si in cazurile care nu aveau legatura cu siguranta nationala.

La solicitarea scrisa a procurorului si sub supravegherea acestuia, ofiterii de informatii desemnati acorda sprijin si asistenta de specialitate organelor de urmarire penala.
Unii analisti sustin ca proiectul ar avea si unele prevederi care ar intra in contradictie cu legislatia in vigoare referitoare la interceptarea telefoanelor.

Cu toate ca, la solicitarea UE, mandatele de interceptare , inregistrare, deschidere a corespondentei se acorda de catre judecatori, proiectul prevede ca serviciile trimit cererea la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si aceasta este analizata de procurori anume desemnati. Abia dupa analiza procurorilor, cererea ajunge la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Aici, cererea de autorizare este examinata, in camera de consiliu, de judecatori anume desemnati de presedintele Inaltei Curti de Casatie.
Proiectul ridica semne de intrebare si in ceea ce priveste definirea riscurilor si amenintarilor la adresa sigurantei nationale. Mai ales ca tocmai aceste riscuri si amenintari sunt cele pe care serviciile trebuie sa le contracareze.

De exemplu, este inclusa in aceasta categorie "alterarea continutului informatiilor vehiculate in spatiul public, cu scopul de a crea panica, a induce tensiuni ori conflicte sociale".

Tinand cont de viziunea pe care o au autoritatile fata de articolele de presa critice, unele texte incomode pot fi impinse catre aceasta categorie. De altfel, SRI asigura "protectia structurilor statului si a persoanelor oficiale fata de o serie de actiuni", printre care se numara "agresiunile cu scop de afectare a securitatii informationale prin dezinformare ".

Accesul serviciilor la datele si informatiile detinute de autoritatile si institutiile statului, agenti economici , operatori de comunicatii si transport, precum si companiile care transporta oficial trimiteri postale necesare scopului prezentei legi este gratuit. Informatiile mentionate se solicita in baza unei cereri scrise de catre conducatorul autoritatii informative, transmisa ministrului, conducatorului autoritatii de reglementare competente sau persoanei juridice.

Nu sunt uitate nici conturile bancare. Autoritatile informative pot obtine de la institutiile financiare, de credit si de finantare, informatii referitoare la conturi, posesorii conturilor, cu privire la plati si la miscarea si depozitarea banilor, "daca acestea sunt necesare in legatura cu un pericol major la adresa securitatii nationale". Sefii respectivelor institutii sunt obligati prin lege sa ofere informatiile solicitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea