Social

"Occidentul pierde bătălia împotriva extremismului"

Înt
r-o cuvantare-cheie rostită în faţa Consiliului pentru Afaceri Mondiale din Los Angeles, la capătul turneului său peste Ocean, premierul britanic Tony Blair a dat de înţeles, pentru prima dată, că Occidentul, în cazul de faţă America şi Anglia, este pe punctul de a pierde bătălia pentru idei cu extremismul islamic, analiştii apreciind că aceasta marchează în premieră o distanţare faţă de politica preşedintelui Bush. În perioada cat s-a aflat în America, au intervenit agravarea crizei libaneze şi criticile crescande faţă de poziţiile americano-britanice în respectiva criză, iar aceste evoluţii nu puteau să nu-şi găsească reflectare în discurs. În esenţă, premierul a spus că, în ciuda înlăturării talibanilor de la putere în Afganistan şi a răsturnării lui Saddam Hussein în Irak, situaţia nu este satisfăcătoare. Occidentul s-a concentrat asupra acţiunilor militare, neglijand latura vitală a construirii unor legături cu musulmanii moderaţi. O soluţie paşnică a crizei din Orientul Mijlociu, abordarea frontală a problemei sărăciei în Africa, reglementarea schimburilor comerciale internaţionale sau măsuri pentru a face faţă încălzirii climatului global sunt elemente fundamentale pentru a se pune capăt giganticei ciocniri dintre cultura Occidentului şi cea a Islamului. "Nu e vorba doar de lupta împotriva terorismului, ci de ceva mai mult, e vorba de cum trebuie să fie guvernată lumea în secolul 21", iar pentru a caştiga această luptă e nevoie de "o completă renaştere a strategiei noastre", numai aşa putand fi combătut "arcul extremismului care cuprinde întreg Orientul Mijlociu". În această privinţă, nu s-au depus suficiente eforturi pentru rezolvarea unei asemenea probleme vitale cum este conflictul israelo-palestinian. "Dacă nu ne reconsiderăm strategia, dacă nu ne revizuim agenda globală, dacă nu ne consacrăm ultima picătură de energie pentru a face pace între israelieni şi palestinieni, atunci nu vom caştiga - or aceasta e o bătălie pe care trebuie să o caştigăm", a conchis Blair. Pledoarie pasională pentru o trezire la realitate, acest cantec de lebădă al premierului, care a anunţat că nu va mai candida la viitoarele alegeri, ar putea fi cadoul de adio pe care el îl face Americii.
  •   2006-08-04
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.