Social

Noi norme de scriere corecta in limba romana

Noile reguli de scriere si citire impuse de lingvistii Academiei Romane sunt necunoscute celor mai multi dintre romani. Ultima editie a Dictionarului Ortografic, Ortoepic si Morfologic al limbii romane a aparut in primavara anului trecut si a provocat controverse aprinse in mediul lingvistilor si al profesorilor de specialitate.

Pentru restul romanilor, ele au ramas cel mult prilej de confuzie. Forme considerate corecte in ultimii 20 de ani, au ajuns deodata gresite. Unele cuvinte scrise cu cratima, se scriu acum legat. Insusirea formelor corecte devine cu atat mai grea cu cat noile reguli impuse de lingvistii Academiei Romane nu au fost popularizate.

Potrivit noilor reguli, in anumite contexte este corect sa scriem legat: niciun si nicio , niciunul si niciuna, odata ce, odata cu sau dintr-odata.

Substantivul mass-media admite mai nou articularea la singular si are si forma de genitiv-dativ: o media, mediei.

Si tot potrivit noii editii a dictionarului, in loc de foarfece, este corect sa pronunti foarfeca. In forma de singular, in loc de Pasti este corect acum Paste.

Noutatile nu se opresc aici. Foarte multe forme de plural instituite ca norme in vechea editie au devenit in noua editie a DOOM-ului incorecte. De exemplu, in loc de aragazuri, spunem acum aragaze, iar in loc de avatare spunem acum avataruri. In loc de cirese, putem sa spunem acum si ciresi, iar in loc de capsune - si capsuni.

Cat despre ortografie, acum englezismele trebuie scrise in forma articulata fara cratima, adica intr-un singur cuvant: feelingul, lookul. O buna parte dintre ele trebuie scrise exact ca in engleza. Este corect acum sa scriem Malaysia si nu Malaiezia, motto si nu moto, babysitter - babysittere, background - backgrounduri, macho, fitness, dixieland, link sau hacker , adica sa respectam ortografia engleza.


Tot printre cuvintele nou introduse se numara acum si Iisus. Noul dictionar al Academiei Romane prevede scrierea si cu un i, ca in textele laice, dar si cu doi, ca in cele religioase. DOOM 2 mai da cate doua variante corecte de scriere si pentru alte cuvinte. Este corect de exemplu si filosof, dar si filozof, si pocher dar si poker. Explicatia lingvistilor este, ca in aceste cazuri, norma nu poate fi unica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea