Social

# azotat de amoniu #nitrat de amoniu #explozii #explozibil #beirut #ingrasamant #romania

Nitratul de amoniu, substanta care a provocat explozia din Beirut, a facut victime in intreaga lume, inclusiv in Romania

Explozia uriasa care a avut loc in Beirut pe 4 august a fost provocata de nitratul de amoniu. In depozitul din port erau depozitate 2750 de tone de nitrat de amoniu. Aceeasi substanta a facut victime si in Romania, in urma cu cativa ani.

Nitratul de amoniu (cunoscut si ca azotat de amoniu) se prezinta sub forma de praf sau granule albe, fara miros, si este utilizat in principal pentru producerea de ingrasaminte chimice, insa este si o componenta importanta a explozibililor. Se obtine prin reactia de neutralizare a acidului azotic cu amoniac si face parte din ingrasamintele naturale azotate, deoarece este o sursa excelenta de azot pentru plante. Este, de asemenea, o componenta a unor explozivi ca faimosul TNT, dar si ANFO, nitrat de glicerina, TORPEX etc.

Nitratul de amoniu poate exploda daca se supraincalzeste, de aceea este si folosit la producerea substantelor explozibile - iar ca ingrasamant, este utilizat numai sub forma de amestec cu alte substante, potrivit stirileprotv.ro.

Proprietatile sale explozive sunt amplificate insa in combinatie cu substante ca petrolul si derivatii sai - asa cum s-a intamplat in cazul deflagratiei din Beirut.

Nitratul de amoniu a facut victime si in Romania

Tagedia de la Mihailesti, judetul Buzau, din 2004 a fost produsa tot de nitratul de amoniu. Un camion incarcat cu tone de nitrat de amoniu a luat foc si a explodat in dimineata zilei de 24 mai, pe E85, chiar la intrarea in localitate.

In urma tragediei 18 oameni, printre care 7 pompieri si 2 jurnalisti, si-au pierdut viata. Alte 13 persoane au fost grav ranite.

Un crater cu adancimea de 6,5 metri si un diametru de peste 20 de metri s-a format la locul exploziei, iar bucati de metal au fost aruncate pe o raza de 200 de metri, lovind cladirile din Mihailesti.

Nitratul de amoniu a facut numeroase victime in intreaga lume

Nitratul de amoniu a devenit indispensabil in intreaga lume fiind intens folosit in agricultura. Cu toate acestea este extrem de periculos daca nu este folosit cum trebuie. De-a lungul anilor, nitratul de amoniu a facut ravagii in intreaga lume, ducand la moartea multor persoane.

Unul din primele accidente cunoscute este cel din 1921, de la Oppau (Germania), soldat cu 561 de morti la o uzina BASF.

In 1947, orasul-port francez Brest a fost zdruncinat de explozia cargoului norvegian Ocean Liberty, care transporta azotat de amoniu. Cel putin 26 de oameni au murit.

Tot in Franta, la 21 septembrie 2001 au explodat circa 300 de tone de nitrat de amoniu aflati intr-un depozit al uzinei chimice AZF de la periferia orasului Toulouse. Explozia, care a fost auzita pe o raza de 80 de km, a ucis 31 de oameni.

In SUA, o explozie la uzina de ingrasaminte West Fertilizer din Texas a provocat 15 morti in 2013. Atunci, un stoc de nitrat de amoniu a explodat ca urmare a unui incendiu de origine criminala.

Nitratul de amoniu poate fi folosit insa si la confectionarea de bombe. La 19 aprilie 1995, Timothy McVeigh a detonat o bomba la care folosise doua tone de ingrasamant in fata unei cladiri federale din Oklahoma City, omorand 168 de oameni, scrie g4media.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea