Social

Nemţii cred că afaceristul Kovtun a adus poloniul la Londra

La t
rei săptămani de la moartea spectaculoasă a fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, ancheta desfăşurată în cinci ţări pare să fi intrat într-o etapă decisivă. "Există bănueli fondate care ne fac să credem că omul de afaceri rus Dimitri Kovtun ar fi nu doar victimă, ci şi făptaş" în otrăvirea fostului agent KGB , a declarat procurorul-şef din Hamburg , Martin Kenke. Procurorii din Hamburg au trimis procurorului general din Rusia o cerere de ajutor judiciar în ancheta referitoare la omul de afaceri rus Dimitri Kovtun, stabilit în Germania şi suspectat de trafic ilegal cu materiale radioactive, scrie "Kommersant". Kovtun s-a întalnit, pe 1 noiembrie, cu Litvinenko şi a fost diagnosticat şi el cu simptome de iradiere . Procurorul-şef din Hamburg, Martin Kenke, crede că acesta este atat victima, cat şi autorul otrăvirii lui Litvinenko. În Rusia, Kovtun este considerat martor în cazul morţii lui Litvinenko. El a fost interogat de procurorii ruşi şi de detectivii Scotland Yard , care se află la Moscova. Investigatorii germani îl suspectează pe Kovtun, care are permis de rezidenţă în Germania, că a transportat ilegal peste graniţă materiale nucleare. Urme de poloniu-210 au fost descoperite la sfarşitul săptămanii trecute în mai multe apartamente, în care Kovtun s-a aflat în perioada 28 octombrie-1 noiembrie, la Hamburg. Soţia acestuia, de origine germană, şi cei doi copii minori ai lor au fost internaţi în spital, însă medicii au precizat că familia lui Kovtun n-a fost contaminată cu izotopi radioactivi şi că spitalizarea este doar o măsură preventivă. Rusul neagă însă orice implicare în otrăvirea lui Litvinenko. "Singura explicaţie pe care o pot da pentru urmele de poloniu este că am fost contaminat la Londra, cand m-am întalnit cu Litvinenko în zilele de 16, 17 şi 18 octombrie ", a declarat Kovtun pentru Spiegel TV. El afirmă că Litvinenko i-a fost intermediar într-o relaţie de afaceri. Kovtun se află într-un spital din Moscova, însă diagnosticul său nu este clar. "Mă simt mai bine cu fiecare zi . Sper să ies din spital pană la sfarşitul săptămanii", a mai spus el televiziunii germane.
  •   2006-12-14
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.