Social

Negocieri directe între Belgrad şi Pristina asupra statutului provinciei Kosovo

Cond
ucerea sarbă şi cea a etnicilor albanezi din Kosovo s-au întalnit, ieri, la Viena, pentru a negocia viitorul provinciei, la şapte ani de la sfarşitul conflictului în această regiune din sudul Serbiei, populată în majoritate de albanezi, care revendică independenţa regiunii. Delegaţia sarbă a fost condusă de preşedintele şi premierul Serbiei, Boris Tadici şi, respectiv, Vojislav Kostunica, iar cea albaneză de "omologii" lor, Fatmir Sejdiu şi Agim Ceku. Reuniunea, desfăşurată cu uşile închise, a fost prezidată de fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari şi a prilejuit celor două părţi să-şi formuleze primele propuneri pe tema viitorului provinciei Kosovo. Reprezentanţii albanezilor au cerut recunoaşterea independenţei provinciei, iar autorităţile sarbe au avertizat că nu vor accepta o decizie "ilegală şi fără valoare", cum este aceea de a acorda independenţa Kosovo. Preşedintele Tadici a declarat recent că independenţa provinciei, dacă va fi impusă ca o soluţie, va reprezenta un traumatism pentru Serbia şi ar putea provoca o instabilitate politică în regiune, pledand pentru o autonomie lărgită pentru Kosovo. Mediatorul Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari, şi-a exprimat rezervele în ceea ce priveşte posibilitatea găsirii unei soluţii, deşi depune eforturi în vederea încheierii unui acord pană la sfarşitul anului, aşa cum a solicitat comunitatea internaţională. Desfăşurarea unei a doua runde de negocieri la acest nivel este încă incertă. Diplomaţii au afirmat că marile puteri nu iau în calcul alternative la independenţa provinciei. SUA exercită presiuni pentru încheierea unui acord în 2006, de teamă ca tergiversarea situaţiei să nu dea naştere la noi violenţe în regiunea aflată sub controlul a 17.000 de militari NATO. La randul ei, Rusia, aliat tradiţional al Serbiei, a avertizat împotriva stabilirii unui "calendar artificial". În cazul în care se va impune soluţia independenţei, nordul provinciei Kosovo, locuit în majoritate de sarbi, a ameninţat cu secesiunea, însă Occidentul se teme că acest lucru va alimenta pretenţiile similare ale albanezilor din sudul Serbiei şi din Macedonia. Premierul provinciei Kosovo, Agim Ceku, a cerut Misiunii ONU în zonă (Minuk) şi Forţei de pace ( Kfor ) a NATO să-şi sporească măsurile de securitate vizand izolarea nordului provinciei de Serbia, informează AFP. Reuniunea de o zi, de la Viena, a plasat oficial statutul provinciei Kosovo independenţa sau autonomia - pe agenda procesului mediat de Naţiunile Unite, început în luna februarie.
  •   2006-07-25
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila:  Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.