Social

Munca la negru in parlamentul italian

Desi
sint cel mai bine platiti parlamentari din Europa, reprezentantii legislativului italian angajeaza oameni la negru. Dintre cei 683 de colaboratori parlamentari ai deputatilor italieni, doar 54, adica 8% au un contract de munca in regula, potrivit datelor oficiale. S-au gindit sa ceara aceste date reporterii unui popular program tv, „Le iene“ („Hienele“), aceiasi care anul trecut au scos la iveala faptul ca mai bine de jumatate dintre parlamentari fac uz de stupefiante , intr-o forma sau alta. In afara celor 54 de asistenti cu acte in regula, 629 sint inregistrati ca prestind activitati in regim gratuit. In realitate insa, se crede ca cei mai multi primesc lunar un salariu de 800-1.000 de euro la negru. „Hienele“ au inregistrat declaratiile unora dintre acestia fara a le divulga identitatea. In esenta, ei au spus ca muncesc 8-10 ore pe zi, dar sint practic la dispozitia deputatilor 24 de ore din 24, in functie de nevoile acestora, si nu au vacante fixe. Multi dintre cei in cauza au in spate ani de munca in aceste conditii, unii mai mult de zece, toti cu speranta ca, intr-o zi, lucrurile se vor schimba in bine. De partea cealalta, fenomenul a fost recunoscut, cu jumatate de gura, printre zimbete mai mult decit expresive, de deputatii luati la intrebari de reporterii programului si, ulterior, de presa italiana. „Costa prea mult“ Oficial, fiecare deputat primeste lunar din bugetul Camerei 4.150 de euro pentru plata colaboratorilor, insa nu exista un control ulterior al felului in care sint folositi banii. Unde ajung ei, usor de intuit. „Economisesc“, a raspuns un deputat al opozitiei de centru-dreapta, motivind ca „nu are colaboratori si ca este un self-made man“. Un altul, tot din zona opozitiei: „Sa platesti taxe pentru toti… Costa prea mult“. In rest, nu isi aminteste exact cum isi plateste asistentii, spune ca ar trebui sa ceara sa li se regularizeze situatia. „Politica valoreaza foarte mult si ne descurcam cu persoane care presteaza un volum de munca dublu, triplu, si le decontam cheltuielile. Deconturi , ajutoare…“, a sunat o alta explicatie. „Adica la negru?“, a insistat reporterul. „Practic, cam asa. Sintem in Italia“, a fost raspunsul in completarea ideii. Plata regeasca Parlamentarii italieni primesc intre 16.000 si 21.000 de euro pe luna, inclusiv o alocatie zilnica pentru a-si plati membrii cabinetului, chiar daca nu au astfel de consilieri. In Franta, de exemplu, membrii Adunarii Nationale primesc mai putin de 7.000 de euro pe luna, incluzind alocatia pentru locuinta. In Suedia, un parlamentar trebuie sa se descurce cu 5.000 de euro pe luna. Contrastul este si mai mare la nivel de europarlamentari, unde italienii primesc 11.109 euro pe luna, comparativ cu 7.009 euro pentru germani si 2.914 euro pentru spanioli. Reprezentantii Lituaniei cistiga cel mai putin: 1.183 de euro pe luna.
  •   2007-03-12
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Care sunt pasii pentru infiintarea firmei tale

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.