Social

# cristalnita # traditii botez #preoti #scufundare #botez #bebelusi

Motivul pentru care bebelusii sunt scufundati de trei ori in cristelnita, la botez

Un bebelus de doar o luna a murit in conditii suspecte, dupa botez. Cazul a socat o tara intreaga. Copilul a inceput sa se simta rau in timpul botezului, iar preotul a fost cel care i-a acordat primul ajutor, incepand manevrele de resuscitare inainte de sosirea ambulantei. Din pacate insa, acesta a decedat la spital.

Multi se intreaba de ce copiii sunt scufundati in apa de trei ori, in timpul botezului.

"Cuvantul botez vine din latinescul «baptiso, baptisare» care inseamna, in traducere, scufundare. Copilul trebuie introdus in apa, total. Se poate practica si botezul prin stropire doar in situatii cu totul exceptionale, cum ar fi cazul unui copil prematur sau al unui copil spitalizat. Acestea sunt conditiile pe care le prevad inclusiv canoanele bisericesti. in cazul de fata, nu a fost vorba despre o situatie speciala", a declarat Marian Timofte, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Iasiului.

"Nu trebuie cufundat capul complet, ca botezul se preda de la scoala, si nu toti profesorii spun ca este obligatorie scufundarea completa. Eu nu introduc apa nici in gurita, nici in nas si nici macar in urechi, las copiii pe spate cu capul in cristelnita. Trebuie mare atentie cu copiii, la impartasanie la fel, nu poti sa le dai firimitura prea mare ca trage in el, nu stie ce face", a declarat un preot de la Mitropolia Iasiului, care a preferat sa ramana anonim, potrivit click.ro.

Exista si preoti care pun insa pe primul loc cerintele parintilor de a incalzi apa din cristelnita inainte de botez, sau care asculta de indicatiile medicilor si nu scufunda bebelusii daca starea de sanatate a acestora este precara.

"Exista multe situatii, dupa botez, in care pot fi complicatii. Ar fi ilar sa spunem sau sa credem ca copilul poate sa moara printr-o simpla apropiere de apa. Dar am avut situatii in care am atras atentia parintilor ca era iarna si veneau cu copilul dezbracat. Le-am dat haine din biserica sa nu raceasca. Sunt in principal adeptul botezului prin afundare, exista si exceptii care evident pot fi argumentate de parinti sau de medic si atunci nu trec eu inaintea medicului sau a temerii parintilor, pentru ca este necesar sa respectam acest lucru", a explicat preotul Mihai Margineanu, pentru ziaruldeiasi.ro.

Tu ce parere ai despre aceste traditii? Crezi ca sunt necesare?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea