Social

# mosii de vara obiceiuri # mosii de vara traditii # mosii de vara

Mosii de vara. Ce nu este bine sa faci!

Sambata, 26 mai, toate bisericile crestin ortodocse oficiaza slujbe de pomenire si parastase cu ocazia Mosilor de vara.

Potrivit traditiei, oamenii trebuie sa respecte cu strictete cateva obiceiuri.

Astfel, in aceasta zi se dau de pomana vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn, impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa.in unele sate bucovinene au loc ritualuri de pomenire mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din vreme. La portile cimitirelor se intind mese pline cu colaci si vin, impodobite cu flori si frunze de tei. Au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, dupa care acesta sfinteste fiecare mormant.

In ziua Mosilor de vara, femeile nu trebuie sa munceaca. Se spune ca celor care nu respecta datina, le amortesc mainile si nu mai au spor la munca.gospodinele nu dau cu matura ca sa nu ridice praful in ochii raposatilor, nu spala si nu arunca gunoiul ca sa nu ajunga in mancarea mortilor.

Pentru a scapa de necazurile provocate de furtuni si ploi  e bine sa arunci in curte, din pragul casei, o crenguta cu flori de tei sfintita la biserica in ziua Mosilor de vara.se spune ca, daca ploua de Mosi, vom avea parte de recolta bogata. in aceasta perioada nu se circula noaptea, pentru ca sufletele mortilor colinda neincetat. Cel mai "periculos" este sa mergi in noaptea din ajun si de Mosi, cand sufletele se intorc la mormite si asteapta sa mearga la cer.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea