Social

Mobilizare la Bagdad si intrigi la Bucuresti

Trei mari institutii irakiene s-au mobilizat ieri si au cerut public eliberarea jurnalistilor romani si a insotitorului lor. Este vorba despre Consiliul Inteleptilor Musulmani, Partidul Islamic Sunnit si Presedintia irakiana - institutii care se asteapta sa-i sensibilizeze pe detinatorii ostaticilor. Tot ieri, in vreme ce la Cotroceni se astepta un raspuns de la rapitori privind solicitarea de eliberare a jurnalistei Marie-Jeanne Ion, in Piata Universitatii persoane interesate incercau sa speculeze politic si personal aceasta criza.

Consiliul Inteleptilor Musulmani (Ulema) a facut ieri un apel pentru eliberarea jurnalistilor romani si a insotitorului lor, la o zi dupa ce Presedintia Romaniei i-a solicitat public ajutorul. Cu o saptamina in urma, ambasadorul Romaniei la Bagdad, Mihai Stuparu , insotit de lideri ai comunitatii arabe din Romania, a avut o intilnire cu Ulema, dar continutul discutiilor nu a fost dezvaluit. Harez al Dari, liderul acestei organizatii extrem de influente in lumea araba, a afirmat in mesajul transmis de Al-Jazeera ca rapirile arunca o lumina nefasta asupra Islamului si asupra Irakului, insistind ca ostaticii trebuie sa fie eliberati cit mai repede. La Ulema au apelat, cu succes, zilele trecute si autoritatile pakistaneze, pentru salvarea unui angajat al ambasadei Pakistanului in Irak, Malik Muhammed Javed, sechestrat de gruparea Omar bin Kattab.
Politicienii sunniti se implica

Partidul Islamic Irakian, principala formatiune politica sunnita, a cerut tor ieri eliberarea ziaristilor romani luati ostatici in aceasta tara. Intr-un comunicat citat, Partidul Islamic apreciaza ca rapirea jurnalistilor are un efect devastator asupra Irakului si acuza fortele antiirakiene ca incearca prin aceasta sa ascunda de ochii lumii ceea ce se petrece de fapt in tara. Implicarea liderilor sunniti este importanta, intrucit se presupune ca organizatia Brigazile Muadh bin Jabal care-i detine pe jurnalistii romani este sunnita. Si presedintele Irakului, Jalal Talabani, si-a exprimat miercuri ingrijorarea in legatura cu soarta ostaticilor si a dat asigurari ambasadorului Romaniei, Mihai Stuparu , ca tara sa face tot ceea ce este posibil pentru eliberarea celor patru.
APCE solicita eliberarea ziaristilor ostatici

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a dezbatut ieri, la Strasbourg, in procedura de urgenta, un raport referitor la situatia ziaristilor in zonele de conflict. APCE a solicitat eliberarea ostaticilor, patru jurnalisti, trei romani si unul francez, si a insotitorilor lor, invitindu-i pe secretarul general al adunarii si pe membrii comitetului de ministri sa urmareasca indeaproape situatia. In raportul APCE se subliniaza ca numerosi alti irakieni sint zilnic asasinati sau dispar fara urma. Membrii grupului liberal nu au fost de acord cu dezbaterea, motivind ca ar da satisfactie rapitorilor care doresc publicitate la nivel mondial.
Celula de criza asteapta un raspuns

Membrii celulei de criza, constituita la Palatul Cotroceni pentru solutionarea situatiei jurnalistilor romani ostatici in Irak, s-au reunit ieri dupa-amiaza avind certitudinea ca ostaticii sint in viata. Partea romana afirma ca exista in continuare contacte cu gruparea care ii detine in Irak pe cei trei jurnalisti si ca se asteapta un raspuns la cererea de eliberare neconditionata a ziaristei Marie-Jeanne Ion.

Rudele celor trei jurnalisti au venit ieri la Cotroceni pentru a primi ultimele informatii, mai putin parintii lui Sorin Miscoci, care au plecat la Abrud pentru ca sint foarte obositi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea