Un condiment folosit mult in bucataria indiana, dar care a patruns firav si in preparatele de la noi are efecte neobisnuite asupra creierului. Cercetatorii au descoperit ca mirodenia care poarta numele de curcuma impiedica fixarea unor amintiri negative.
Curcumina, o substanta din compozitia acestui condiment extras din radacina de turmeric, este capabila chiar sa inlature amintiri pre-existente legate de teama, scrie dailymail.co.uk.
Efectul a fost observat deocamdata pe soarecii de laborator, dar specialistii spera sa poata utiliza aceasta descoperire pentru tratamentul unor persoane cu probleme precum tulburarea de stres post-traumatic.
Cercetatorii de la The City University din New York cred ca e posibil ca efectul sa se datoreze proprietatilor antiinflamatoare ale curcuminei. E bine stiut faptul ca procesele inflamatorii sunt asociate cu o gama larga de afectiuni, de la alergii, la boli cardiovasculare, depresie, anxietate si stres postraumatic, dar joaca un rol si in formarea amintirilor, scrie site-ul descopera.ro.
Potrivit unui alt studiu recent, turmericul s-a dovedit eficient in recuperarea partiala a persoanelor care sufera de Alzheimer.
Sursa foto: dnndesigner.com